Klasyczna marynata do wszystkich warzyw

2023-08-02 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Klasyczna marynata do wszystkich warzyw
Szczególnie lubię eksperymentować, ale nigdy nie zapominam o klasyce. Opiszę najbardziej uniwersalną marynatę i konfiturę jaką znam. Jest idealna do absolutnie wszystkich kiszonych warzyw i ich dodatków. Szczególnie smaczne są ogórki, cebula i kalafiory, a także cukinia, marchew, papryka, zielone pomidory...

Przygotowuję wstępną marynatę, gotując 5 litrów na raz. Marynatę można przechowywać na kuchence i konserwować kilka słoików każdego dnia po zbiorach bez większego zamieszania.

Składniki

    • woda: 1 litr
    • sól: 1 łyżka (30 gramów)
    • cukier: 3 łyżki (100 gramów)
    • mieszanka przypraw do kiszenia ogórków: 1 łyżka
    • gorąca woda
    • 9% kwas octowy lub ocet jabłkowy

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Najpierw usztywnij przygotowane warzywa w czystych słoikach, przepłucz pokrywki wrzącą wodą i dodaj jedną łyżkę stołową mieszanki przypraw do kiszenia ogórków do każdego słoika (700 ml - 1 l).
  2. 2. Przykryj słoiki możliwie najgorętszą marynatą, zakręć pokrywki i pozostaw do ostygnięcia.
  3. 3. Gdy będziesz w stanie utrzymać słoiki w dłoniach, przelej ich płyn do pustego garnka i włącz ogień. Przyprawy ze słoika również wypłyną - nic wielkiego. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez około 10-15 minut, aby umożliwić rozwinięcie się aromatu przypraw.
  4. 4. Wlać 9% kwas octowy lub ocet jabłkowy/winny do słoików (3 łyżki stołowe na słoik o pojemności 700 ml, 4 łyżki stołowe na słoik o pojemności 1 litra).
  5. 5. Zalej je wrzącą marynatą, zakręć i przykryj do góry nogami futrem lub kocem.
  6. 6. Po ostygnięciu słoiki są przechowywane w piwnicy. Smacznego!
  7. 7. Porada: Jeśli chcesz uzyskać ostrzejszy smak, możesz dodać papryczkę chili.
Sałatka z fasoli na zimę
(1)
Sałatka z Cukinii i papryka na Zimę
(1)
Adżika z zielonych pomidorów
(2)
Kimchi - kiszona kapusta w koreańskim stylu kimchi
(1)