Kapusta soljanka z mięsem wieprzowym

2020-06-02 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Kapusta soljanka z mięsem wieprzowym
Klasyczny przepis na hodgepodge z wieprzowiną! Obfite jajecznica warzywna z plastrami wieprzowiny to budżet, ale bardzo smaczne i łatwe do przygotowania danie. Jak zrobić obfity lunch lub kolację dla całej rodziny z najbardziej przystępnych cenowo produktów!

Składniki

    • kapusta: 400 gram
    • wieprzowina: 300 gram
    • cebula: 1 szt
    • marchewka: 1 szt
    • solone ogórki: 1 szt
    • olej roślinny: 2 stołowe łyżki 
    • sól: do smaku
    • czosnek: 1 ząbek

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Warzywa świeże, sezonowe, najlepiej nowy plon - dotyczy to zwłaszcza kapusty. Pamiętaj, aby wziąć pikle - kiszone ogórki nie będą tu działać. Możesz wziąć dowolną część wieprzowiny: szyję, szynkę i mostek. Ponadto nie jest konieczne stosowanie wieprzowiny, może to być cielęcina, wołowina, a nawet drób. Możesz też wziąć kiełbasę lub kiełbasę - tylko dla wyobraźni!
  2. przygotowujemy wszystkie produkty
  3. 2. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Aby lepiej oczyścić cebulę i nie szczypać oczu, zanurz ją w zimnej wodzie przez 20-30 minut.
  4. kroimy w kostkę cebulę
  5. 3. Obierz marchewki - w tym celu najlepiej użyć obieraczki - bardzo cienko przecina skórę. Zetrzyj marchewki na średniej tarce.
  6. zetrzyj marchew na średniej tarce
  7. 4. Dobrze umyj wieprzowinę, pokrój na średnie kawałki.
  8. kroimy wieprzowinę
  9. 5. Podgrzej olej roślinny na patelni: może to być dowolny olej roślinny ze słonecznika na oliwę. Ale ponieważ będziemy smażyć na oleju, używaj rafinowanych rodzajów olejów, aby nie przyklejały się do patelni. Dodaj cebulę, smaż na małym ogniu przez około 5 minut.
  10. smażymy cebulę
  11. 6. Dodaj marchewki i smaż przez kolejne 5 minut.
  12. dodajemy marchewkę
  13. 7. Następnie dodaj mięso. Czas smażenia około 10 minut.
  14. dodajemy mięso na patelnię
  15. 8. Umyj ogórki, odetnij pośladki, zetrzyj i dodaj do patelni.
  16. dodajemy starty ogórek
  17. 9. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy. Jeśli nagle w magazynie nie było pasty pomidorowej, można ją zastąpić sokiem pomidorowym lub keczupem. Rozłóż na 5-7 minut.
  18. dodajemy koncentrat pomidorowy
  19. 10. Dobrze umyj kapustę, usuń 2-3 górne liście i posiekaj.
  20. siekamy kapustę
  21. 11. Dodaj kapustę na patelnię. Intensywnie mieszaj, smaż wszystko razem przez kolejne 7-10 minut.
  22. dodajemy kapustę na patelnie
  23. 12. Obierz, posiekaj i dodaj czosnek na patelnię. Wkładam ząbek czosnku przez prasę, ale możesz go również zetrzeć lub posiekać nożem.
  24. dodajemy czosnek
  25. 13. Wymieszaj wszystkie składniki, sól, pozwól jej parzyć przez 10-15 minut, aby kapusta była bardziej miękka.
  26. mieszamy wszystkie składniki
  27. 14. Podawaj na gorąco do stołu. Smacznego!
  28. dodajemy kapustę z mięsem wieprzowym na gorąco
Kapusta soljanka z mięsem wieprzowym
Kapusta soljanka z mięsem wieprzowym
Kapusta soljanka z mięsem wieprzowym

Answering to comment

Schab ze śliwką w galarecie
(1)
Pomidorowy gulasz wieprzowy z selerem naciowym
(1)
Polędwiczki wieprzowe z piekarnika
(1)
Rolada z wieprzowiny otrzewnej pieczona na grillu z warzywami
(1)
Krucheniki z farszem
(1)
Schab w sosie pomidorowym
(2)
Mięsny kebab w piekarniku
(1)