Sałatka z burakiem i kozim serem

2022-08-15 Autor przepisu EAT YOUR DREAM

Sałatka z burakiem i kozim serem
Ponownie namawiamy do zjedzenia buraka! Szczególnie w jesiennym czasie warto zjadać czerwone warzywko, które ma mnóstwo witamin, dzięki czemu wzmacnia naszą odporność.

Buraki polecamy gotować lub piec zawinięte w foli aluminiowej, koniecznie w mundurkach - będą smaczniejsze i zachowają więcej wartości odżywczych. W połączeniu z kozim serem oraz chrupiącą sałatą i ogórkiem smakują nieziemsko pysznie!

Składniki

    • główka sałaty lodowej
    • 2-3 małe buraki
    • 150g sera koziego
    • świeży ogórek, mały
    • czerwona cebula
    • garść słonecznika
    • ok 3 kromki chleba na grzanki
    • oliwa
    • sól, pieprz
    • *ocet balsamiczny

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Sałatę porwij i opłucz pod bieżacą zimną wodą. Odcedź.
  2. 2. Buraki oczyść i gotuj w mundurkach w osolonej wodzie, około 40 minut. Następnie odcedź, ostudź, obierz. Pokrój w około 3x2cm talarki.
  3. 3. Słonecznik upraż na suchej patelni, dodaj soli.
  4. 4. Ogórka dokładnie umyj i pokrój w niezbyt grube talarki.
  5. 5. Cebulę obierz i pokrój w piórka,
  6. 6. Chleb pokrój w kosteczki, zrób grzanki na oliwie, dodaj soli.
  7. 7. Ser pokrój w paseczki około 1x3cm.
  8. 8. Sałatę połącz z burakami, cebulą, ogórkiem i słonecznikiem. Dopraw sola i pieprzem, dodaj oliwy. Rodziel na talerzyki. na wierzchu każdej porcji ułóż ser kozi, na ser w miarę możliwości połóż ciepłe grzanki. Sałatkę możesz skropić octem balsamicznym.
Sałatka z burakiem i kozim serem
Sałatka z burakiem i kozim serem
Sałatka z zupek chińskich i kurczaka
(1)
Surówka z rzodkiewki
(1)
Sałatka Polska z Oscypkiem
(1)
Sałatka z makaronem orzo i szpinakiem - na grilla, obiad, kolację lub do pracy
(1)