Kajmakowe Rogaliki z Orzechami i Kruszonką

2022-07-27 Autor przepisu Na To Mam Ochotę

Kajmakowe Rogaliki z Orzechami i Kruszonką
Dziś przepis na Drożdżowe Rogaliki z Kajmakiem i Orzechami. 

Są wspaniałe, idealne do kawy, na śniadanie lub popołudniową, słodką przekąskę. 

Masę krówkową wzbogaciłam o orzeszki, dzięki którym ma ciekawszy smak. Jest i banan - idealnie odnajduje się w tym połączeniu. Jednak jego dodatek nie jest niezbędny. 

Ciasto drożdżowe jest delikatne, mięciutkie i bardzo elastyczne - perfekcyjnie odchodzi od rąk, a praca z nim podczas wyrabiania to przyjemność. 

Każdego rogalika posypałam dodatkowo orzechową kruszonką, dzięki czemu wierzch jest chrupiący. Zapach podczas pieczenia jest obłędny. 

Koniecznie wypróbujcie. :)

Zapewniam, że będą idealnym słodkim śniadaniem-niespodzianką na Dzień Mamy. ;) 

Registered i zalogowani użytkownicy widzą mniej reklam.

Składniki

    na około 60 rogalików:
    • 800 g mąki pszennej
    • 30 g drożdży świeżych
    • 2 szklanki mleka
    • 3 jajka
    • 3/4 szklanki cukru
    • 80 g masła
    • 4 łyżki oleju
    na Masę Kajmakową z Orzechami:
    • 2 duże puszki masy kajmakowej
    • 3/4 szklanki średnio zblendowanych orzeszków ziemnych solonych
    • 3 duże, twarde banany (opcjonalnie)
    • sok z 1/2 cytryny
    na Orzechową Kruszonkę:
    • 3/4 szklanki średnio zmielonych orzeszków ziemnym solonych
    • 120 g masła
    • 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
    • 2/3 szklanki cukru 

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać 2 łyżki mąki pszennej i 1 dużą łyżkę cukru oraz 1 szklankę ciepłego (nie gorącego!) mleka. Wymieszać, a następnie przykryć talerzykiem i odstawić na 15 min.
  2. 2. W międzyczasie rozpuścić masło w mikrofali, odstawić do przestudzenia. Przesiać pozostałą mąkę do dużej miski.
  3. Reklama
  4. 3. W osobnym naczyniu ubić jajka z cukrem na białą, puszystą masę. Pozostałe mleko ocieplić.
  5. 4. Do mąki dodać podrośnięte drożdże, jajka z cukrem, resztę mleka - zagniatać ręcznie lub mikserem z końcówkami do drożdżowego. Po połączeniu się składników dodać resztę mleka, a po chwili płynne masło i olej - partiami.
  6. 5. Zagniatać ciasto około 10 min, aż stanie się mocno napowietrzone, mięciutkie, lśniące i elastyczne. Powinno samo odchodzić od ścianek naczynia i rąk. Przykryć dużą miskę talerzem i odstawić ciasto w ciepłe miejsce na około 1,5 godz.
  7. 6. Po tym czasie zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części. Kolejno każdą z nich rozwałkować na cienki placek o grubości około 2-3 mm. Placek podzielić na bardzo długie prostokąty, długość krótszego boku powinna mieć około 8-9 cm.
  8. 7. Każdy z nich podzielić ostrym nożem na trójkąty. U podstawy wyłożyć nadzienie kajmakowe z orzeszkami i pół plasterka banana. Zwinąć od podstawy w kierunku wierzchołka dociskając boki. Uformowane rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - w odstępach.
  9. 8. Można również cały rozwałkowany prostokąt posmarować nadzieniem kajmakowo-orzechowym. Podzielić na trójkąty, dodać banana i zwinąć. Jednak w tym przypadku nadzienia nie powinno być zbyt dużo, aby nie wyciekło z rogalików w trakcie pieczenia.
  10. 9. Uformowane rogaliki odstawić do podrośnięcia na 15 min., a następnie posmarować białkiem roztrzepatym z mlekiem i obtoczyć lub posypać orzechową kruszonką.
  11. 10. Piec w 190* do wyrośnięcia zezłocenia wierzchu - około 20 min. Wyjąć, przestudzić.
  12. 11. Masę Kajmakową z Orzechami: Masę kajmakową przełożyć do miski i wymieszać z orzeszkami.
  13. 12. Banany pokroić w plasterki (grubość około 2 cm) , a następnie przekroić każdy na pół. Banany umieścić w miseczce i skropić sokiem z cytryny, wymieszać. Przed wyłożeniem na rogaliki osuszyć ręcznikiem papierowym (w razie potrzeby).
  14. 13. Orzechową Kruszonkę: Masło zagnieść z mąką na "sypki proszek". Dodać cukier i orzeszki. Zagnieść tworząc kruszonkę.
Kajmakowe Rogaliki z Orzechami i Kruszonką
Kajmakowe Rogaliki z Orzechami i Kruszonką
Kajmakowe Rogaliki z Orzechami i Kruszonką
Kajmakowe Rogaliki z Orzechami i Kruszonką
Kajmakowe Rogaliki z Orzechami i Kruszonką
Kajmakowe Rogaliki z Orzechami i Kruszonką
Kajmakowe Rogaliki z Orzechami i Kruszonką
Kajmakowe Rogaliki z Orzechami i Kruszonką
Kajmakowe Rogaliki z Orzechami i Kruszonką
Kajmakowe Rogaliki z Orzechami i Kruszonką
Kajmakowe Rogaliki z Orzechami i Kruszonką
Kajmakowe Rogaliki z Orzechami i Kruszonką
Kajmakowe Rogaliki z Orzechami i Kruszonką
Kajmakowe Rogaliki z Orzechami i Kruszonką
Kajmakowe Rogaliki z Orzechami i Kruszonką
Brownie z kremem twarogowym nadziane owocami leśnymi
(1)
Krem michałkowy do tortu
(2)
Chlebek bananowy z twarogiem i ananasem
(1)