Jambalaya - potrawa jednopatelniowa z Luizjany

2023-01-05 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Jambalaya - potrawa jednopatelniowa z Luizjany

Składniki

    • 150 g ryżu krótkoziarnistego - 1,5 paczki
    • pół filetu z piersi kurczaka
    • 1 kiełbasa podsuszana, podwędzana, np myśliwska
    • 15 krewetek tygrysich
    • 2 młode, drobne marchewki
    • 1 papryka zielona lub czerwona
    • 1mała puszka kukurydzy
    • 1 puszka pomidorów (+ 1 świeży, ale niekoniecznie)
    • 2 łodygi selera naciowego
    • 1 cebulka dymka ze szczypiorem
    • 1 cebula czerwona
    • kawałek zielonej części pora
    • 3 ząbki czosnku
    • natka pietruszki
    • 1 kostka bulionowa
    • sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, chili (suszone, grubo mielone)
    • olej

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Warzywa umyć, pokroić wedle uznania. Kiełbasę pokroić, pierś umyć, usunąć niepotrzebne błonki, pokroić drobno, dodać sól, pieprz, przyprawę do kurczaka.
  2. 2. Krewetki rozmrozić w zimnej wodzie, usunąć ogonki (ścisnąć ogonek i wykręcić). Ja najpierw pokroiłam wszystkie składniki i umieściłam w miseczkach, dzięki czemu dalsze etapy poszły szybko i sprawnie z jednoczesnym utrzymaniem porządku miejsca pracy :)
  3. 3. Cebulę, pora podsmażyć chwilę na oliwie. Dodać marchew, seler, kukurydzę i paprykę. Dusić dalej ok 20 min, w razie potrzeby podlać wodą.
  4. 4. Dodać czosnek, krewetki, pierś z kurczaka i kiełbasę, dusić kolejne 10 minut. Na patelnię dodać ziarenka ryżu (krótkoziarnisty parboiled) i zalać ok 0,5 l bulionu (woda + 1 kostka drobiowa lub wołowa) lub rosołem z obiadu jeśli mamy. Dodać pomidory. Dusić aż ryż będzie dobry(ale nie rozgotować go).
  5. 5. W tym czasie nie trzeba mieszać. W razie potrzeby podlać wodą. Na końcu doprawić chili i pietruszką. Podawać prosto z patelni, wykładać na talerze, posypać szczypiorkiem. Można posypać też ulubionym serem żółtym lub parmezanem.
  6. 6. Do jambalayi możesz dodać także dowolne składniki: rybę, ulubioną szynkę, kulki z mięsa mielonego, groszek, dowolne wyraziste przyprawy np. szafran, kmin rzymski, curry. Wszystko dusi się na jednej patelni. :)
Papryki faszerowane warzywami i mięsem
(1)
Pierś z kurczaka z kurkami w sosie śmietanowym
(1)
Tajska pikantna zupa z kurczaka
(1)
Tureckie chlebki z kurczakiem
(1)
Pierś z kurczaka po chińsku
(7)
Kurczak Barbecue BBQ z Air Fryer
(1)
Gryczanki z kurczakiem
(2)
Tajskie czerwone curry z kurczakiem i mlekiem kokosowym
(1)