Indyjski warzywno-owocowy sos Relish do mięs z grilla

2020-09-11 Autor przepisu Worldrecipes.eu

Indyjski warzywno-owocowy sos Relish do mięs z grilla
Świetny dodatek do każdego mięsa! Proponuję zrobić przysmak na bazie ogórka - jeden z najpopularniejszych sosów mięsnych. Ponadto nadaje się zarówno do dań zimnych, jak i gorących.

Registered i zalogowani użytkownicy widzą mniej reklam.

Składniki

    • ogórki: 50 gram
    • ogórki kiszone: 120 gram
    • łodyga selera: 1 szt
    • bułgarska papryka: 0,5 szt
    • cebula: 1 szt
    • musztarda ziarnista: 1 łyżeczka 
    • kminek: do smaku
    • ocet winny: 50 ml

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Przygotuj potrawy z listy. Dobrze umyj i osusz warzywa. Z pieprzu obierz nasiona i łodygi. Odetnij końcówki ogórków. Jeśli mają twardą skórę, możesz je również odciąć.
  2. składniki na relisz
  3. 2. Pokrój świeży ogórek w drobną kostkę. Opłucz pokrojony ogórek pod bieżącą wodą i odcedź. Włożyć plasterki ogórka do miski i posolić, aby odcedzić sok.
  4. kroimy ogórek w drobna kostkę
    Reklama
  5. 3. Pokrój czerwoną paprykę w te same małe kostki.
  6. kroimy pomidory w kostki
  7. 4. Pokrój obraną cebulę w drobną kostkę.
  8. kroimy cebulę w kostkę
  9. 5. Ogórki kiszone też drobno posiekaj, pestki możesz wyjąć (mam je marynowane z suszonymi nasionami kopru, więc są lekko brązowe).
  10. posiekamy ogórki kiszone
  11. 6. Pokrój łodygę selera w ten sam sposób.
  12. kroimy łodygę salera w kostki
  13. 7. Umieść całe posiekane warzywa w rondlu. Umieść go na kuchence.
  14. umieszczamy posiekane warzywa w rondlu
  15. 8. Dodaj ocet, gorczycę i kminek, zagotuj i gotuj na wolnym ogniu przez pół godziny. Jeśli jest dużo płynu, dusić sos więcej. Jego konsystencja nie powinna stać się papkowata, najważniejsze jest to, że każdy kawałek jest oglądany osobno - na tym polega różnica między smakiem a innymi sosami.
  16. dodajemy ocet, gorczycę i kminek
  17. 9. Jeśli masz zamiar przechowywać smakołyk, włóż go do sterylnych słoików podczas gotowania. Zwiń sterylnymi powiekami i wsuwaj „pod futro”, aż całkowicie ostygnie. Jeśli przygotowujesz go tylko na obiad lub lunch, przechowuj go w lodówce do 3-4 dni.
  18. 10. Relish to sos wywodzący się z Indii. Stamtąd trafił do Europy, a dopiero potem do Ameryki, gdzie przysmak z kiszonego ogórka stał się głównym sosem do hot dogów. Ten sos można zrobić z dowolnego zestawu warzyw, najważniejsze jest to, że produkty muszą pozostać oddzielne. Słynne religie to chutney, salsa.
  19. 11. Ciekawostką jest fakt, że w przedwojennym okresie radzieckim przysmak produkowany był w mikojańskich zakładach, ten sos nazywano „Przyprawą słodko-kwaśno-warzywną do dań mięsnych i rybnych”.
Indyjski warzywno-owocowy sos Relish do mięs z grilla
Indyjski warzywno-owocowy sos Relish do mięs z grilla
Indyjski warzywno-owocowy sos Relish do mięs z grilla
Sos Pomidorowy, Meksykański z cukinią
(1)
Domowy majonez
(1)
Sos do piersi z kurczaka
(1)
Sos orzechowy
(1)