Sos z cukinii na zimę do mięs i makaronu

2022-07-25 Autor przepisu Smaki ogrodu

Sos z cukinii na zimę do mięs i makaronu
Wrzesień mamy ciepły i przyjemny, więc wciąż jeszcze robię przeciery z moich pysznych pomidorków koktajlowych, a przy okazji szukam pomysłów na zagospodarowanie sporych ilości cukinii. Poza keczupem, który robię co roku powstał również pyszny, aromatyczny sos, którego sporą ilość zdążyłam już zużyć na bieżąco. Świetnie sprawdza się jako sos do makaronu z dowolnymi dodatkami oraz do pizzy. Szczególnie jednak polecam go do szybkiego zapiekania mięs, zwłaszcza takich, które nam zostały z poprzedniego dnia: kotletów mielonych, schabowych, sznycli z kurczaka i indyka. Mięso układam w naczyniu żaroodpornym, zalewam słoikiem sosu, posypuję tartym serem, zapiekam 20 minut w piekarniku i mam zupełnie nowy, pyszny obiad na szybko. Z tej porcji warzyw otrzymałam 8 słoików po 500 ml. 

Registered i zalogowani użytkownicy widzą mniej reklam.

Składniki

    • 2 kg obranej i pozbawionej nasion cukinii
    • 4 czerwone papryki
    • 3 duże cebule
    • 3 ząbki czosnku
    • 1 litr domowego przecieru z pomidorów
    • 2 płaskie łyżki soli
    • 3 łyżki oleju
    • 2 łyżeczki cukru
    • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
    • 1 łyżeczka wędzonej mielonej papryki
    • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
    • ½ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
    • ¼ łyżeczki cynamonu
    • duży pęczek natki pietruszki

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Oczyszczoną cukinię i paprykę ścieramy na dużych oczkach tarki lub przy pomocy robota kuchennego. Zasypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na 2 – 3 godziny.
  2. 2. Po tym czasie z warzyw odlewamy co najmniej połowę soku jaki wytworzyły, zalewamy przecierem pomidorowym i gotujemy 30 minut na małym ogniu, bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając.
  3. Reklama
  4. 3. W tym samym czasie na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, oprószamy cukrem i smażymy do momentu, aż zrobi się szklista i lekko złocista.
  5. 4. Podsmażoną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekaną natkę pietruszki przekładamy do gotujących się warzyw, przez chwilę razem gotujemy, a następnie całość blendujemy wg upodobań – zostawiając kawałeczki warzyw, lub na zupełnie gładki sos.
  6. 5. Do sosu dodajemy trzy rodzaje mielonej papryki, pieprz i cynamon.
  7. 6. W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zagotowujemy i gorący sos przelewamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut.

Gabi

Bardzo dobry, 😋 polecam.
Reply
Sos Pomidorowy, Meksykański z cukinią
(1)
Sos pieczarkowy z jajkiem
(3)
Sos z karmelizowanej cebuli
(1)
Domowy majonez
(1)
Wołowina po chińsku: stir-fry z wołowiną i warzywami oraz sosem teriyaki
(1)
Sos miodowo musztardowy do sałatek
(2)