Harira - tradycyjna marokańska zupa

2023-04-29 Autor przepisu Worldrecipes.eu

Harira - tradycyjna marokańska zupa
Harira to prawdopodobnie najpopularniejsza i najbardziej lubiana zupa w Maroku. Jest pyszna, gęsta i bardzo aromatyczna, przyrządzana z pomidorów, ciecierzycy i soczewicy, doprawiona imbirem, pieprzem i cynamonem oraz dużą ilością świeżej kolendry, pietruszki, selera i cebuli. Zazwyczaj gotowana w szybkowarze. Dość często podawana jako lekka kolacja. Najbardziej popularna jest podczas "brunchu" w świętym miesiącu Ramadan (post). Osobiście bardzo lubię ten smak i robię go z baraniną, ale wołowina i kurczak też dobrze się sprawdzają. Polecam, abyś też spróbował! 

Registered i zalogowani użytkownicy widzą mniej reklam.

Składniki

    • olej roślinny: 3 łyżki stołowe
    • świeże mięso: 0,5 kg (mięsa, wołowina lub kurczak)
    • świeża posiekana kolendra: 1/4 filiżanki
    • świeża posiekana pietruszka: 1/4 filiżanki
    • liście szałwii: 1-2
    • onion: 1 duży
    • świeża 
    • cynamon mielony: 1 łyżka stołowa
    • imbir mielony: 1 łyżka stołowa
    • pieprz czarny mielony: 1,5 łyżeczki
    • sól: 1 łyżka stołowa
    • kurkuma (kurkumina): 0,5 łyżeczki
    • pomidory: 1 kg (obrane, wypestkowane i rozgniecione)
    • suszone lentillas: 2-3 łyżki stołowe (umyte)
    • pasta pomidorowa: 3 łyżki stołowe (wymieszać z 1-2 szklankami wody)
    • makaron vermicelli (ryżowy): 2-3 łyżki stołowe
    • mąka: 1 szklanka

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Wieczorem namoczyć ciecierzycę. Następnego dnia wypłukać z wody i usunąć skórki. Wyjąć soczewicę i opłukać.
  2. 2. Następnie umyj, obierz i usuń nasiona z pomidorów i zrób puree w robocie kuchennym lub blenderze.
  3. Reklama
  4. 3. Oddziel liście kolendry i pietruszki od łodyg, umyj, osusz i posiekaj je po prostu ręcznie lub w robocie kuchennym (blenderze).
  5. 4. Do garnka dodajemy odrobinę oleju, wrzucamy mięso i smażymy po kilka minut z każdej strony.
  6. 5. Następnie dodaj posiekane liście kolendry i pietruszki. Również posiekaną cebulę, starte pomidory, namoczoną i oczyszczoną ciecierzycę, masło ghee i przyprawy. Dodaj 3 szklanki wody. Przykryj garnek i gotuj na średnim ogniu przez około 20-30 minut.
  7. 6. Następnie dodaj soczewicę, koncentrat pomidorowy i mieszankę wody i dolej około 2 litrów wody. Przykryj garnek i gotuj na średnim ogniu przez około 45 minut. Gdy garnek będzie już odkryty, dodaj vermicelli (ryż) i pozostaw na około 5-10 minut, aż będzie miękki.
  8. 7. Na koniec zagęść zupę. Podczas gdy zupa się gotuje, wymieszaj 1 szklankę mąki i 2 szklanki wody. Odstawić, od czasu do czasu mieszając, aby mąka połączyła się z wodą tworząc gładką masę. Jeśli masa jest grudkowata, przecedzić ją przez sito tuż przed użyciem.
  9. 8. Gdy vermicelli (ryż) jest ugotowany, posmakuj zupę i dopraw ją solą lub pieprzem, jeśli go brakuje.
  10. 9. Doprowadzić zupę do wrzenia i powoli, bardzo cienkim strumieniem wlewać mieszankę mąki. Ciągle mieszaj, aby mąka nie przywarła do dna garnka. Kiedy zaczniesz czuć, że zupa gęstnieje, powinieneś użyć około połowy mieszanki mąki. To Ty decydujesz jak gęsta ma być Twoja polewa, choć musi być kremowa!
  11. 10. Gotuj zupę jeszcze przez około 5-10 minut, aby uniknąć smaku mąki. Mieszaj od czasu do czasu i zdejmij z ognia. Podawaj i ciesz się!
Zupa fasolowa według babci
(2)
Zupa pomidorowa z cieciorką, soczewicą i ziemniakami
(1)
Zupa z brokułów i pieczarek
(1)
Zupa krem z cukinii i papryki
(1)
Zupa gulaszowa z wołowiny
(1)