Gulasz warzywny - indyjska rafta ryżowa z groszkiem, marchewką i paneerem

2023-04-30 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Gulasz warzywny - indyjska rafta ryżowa z groszkiem, marchewką i paneerem
Dość niespodziewanie i całkiem niedawno odkryłam ten przepis na gulasz warzywny, znany również jako indyjski gulasz dla oracza, z groszkiem, marchewką i paneerem. Dopiero gdy go zobaczyłam, zrozumiałam, że na pewno go zrobię, bo jest zrobiony z moim ukochanym paneerem. Jest naprawdę prosty w wykonaniu, sycący i bardzo smaczny. Nie tylko pyszne danie na obiad, ale też super łatwe do spakowania i zabrania do pracy na lunch następnego dnia. Gorąco polecam spróbować!!!

Składniki

    • olej (do smażenia)
    • cebula: 1 (drobno posiekana)
    • marchewka: 2 średniej wielkości marchewki (posiekane)
    • mrożony groszek: 200 gramów
    • ryż basmati: 250 gramów
    • czosnek: 2 ząbki (posiekane)
    • przyprawa do curry: 2 łyżeczki
    • browar: 700 mililitrów
    • sól
    • pieprz
    • ananas: 225 gramów (pokrojony na kawałki)

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Najpierw w dużym rondlu rozgrzej jedną łyżkę oleju.
  2. 2. Dodaj cebulę, czosnek i marchewkę. Smaż, mieszając, przez około 10 minut, aż warzywa będą miękkie.
  3. 3. Następnie dodać przyprawy curry i ryż, mieszać przez około 60 sekund.
  4. 4. Dodać groszek, wlać wywar i doprowadzić do wrzenia.
  5. 5. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy, pod przykryciem, przez około 15-20 minut lub do momentu, gdy ryż będzie ugotowany, a wywar zostanie wchłonięty.
  6. 6. Posypać paneer solą i pieprzem. Podczas gdy ryż się gotuje, rozgrzej odrobinę oleju na patelni i usmaż paneer ze wszystkich stron na złoty kolor.
  7. 7. Do ugotowanego ryżu dodać paneer, delikatnie wymieszać i podawać. Smacznego!
Duszone warzywa na patelni
(2)
Kotlety wegetariańskie z nuty
(1)
Kotlety z jajek
(1)
Zupa fasolowa według babci
(2)
Indyjski gulasz z ciecierzycy - curry z mlekiem kokosowym
(1)