Gotowane udka z kurczaka w sosie

2023-05-02 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Gotowane udka z kurczaka w sosie
Nóżki kurczaka częściej można spotkać na półkach sklepów zoologicznych niż na naszych talerzach, mimo że są szczególnie ważnym źródłem kalogenu. Kalogen jest niezbędny do tworzenia tkanek łącznych w układzie mięśniowo-szkieletowym człowieka. Utrzymuje również elastyczność skóry, zapobiegając powstawaniu zmarszczek. Zdecydowanie warto więc je jeść! 

Jak smakują? Jeśli lubisz świńskie nóżki, pokochasz kurze nóżki. Szczególnie kochają je i jedzą mieszkańcy krajów azjatyckich. Jeśli to możliwe, polecam wybrać nóżki kur domowych, gdyż są większe i jeszcze smaczniejsze.

Składniki

    • nogi z kurczaka: 1 kilogram
    • czosnek: 5 ząbków (zmiażdżonych)
    • suszone oregano: 1 łyżeczka
    • sól: 1 łyżeczka
    • słodka papryka w proszku: 1 łyżeczka
    • słodka papryka w proszku: 0,5 łyżeczki
    • onion w proszku: 0,5 łyżeczki
    •  mielone ziarna kolendry: 0,5 łyżeczki
    •  kminek: 1 łyżeczka
    •  łodygi selera: 2
    •  marchew: 2
    • woda: 3 szklanki
    • pomidorowa pasta: 1 łyżka
    • posiekana pietruszka: 2 łyżki

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Najpierw należy umyć nogi kur, zdjąć ewentualną pozostałą skórę i obciąć paznokcie. Nie obcinaj paznokci tak, jak byś to robił dla siebie, ale przez staw najbliższy paznokciowi.
  2. 2. Zrób mieszankę z czosnku, oregano, soli, słodkiej i wędzonej papryki, cebuli w proszku, kolendry i kminku i natrzyj nią nogi kur.
  3. 3. Nogi kury włożyć do lodówki, aby zamarynować się przez noc.
  4. 4. Następnie w rondlu lub na patelni o wyższych brzegach rozgrzać olej, dodać zamarynowane udka i smażyć, mieszając, aż udka lekko się zrumienią.
  5. 5. Dodać pokrojone w kostkę marchewki, łodygi selera i koncentrat pomidorowy, wlać wodę, przykryć pokrywką i gotować na wolnym ogniu przez około 60 minut.
  6. 6. Po godzinie zdejmij pokrywkę i gotuj, ciągle mieszając, aż płyn odparuje, a sos będzie gęsty.
  7. 7. Doprawić do smaku solą. Tuż przed podaniem wymieszać z posiekaną pietruszką. Smacznego!
Papryki faszerowane warzywami i mięsem
(1)
Zapiekanka z batatów ze szpinakiem i kurczakiem
(2)
Mini burgery z kurczakiem
(1)
Kurczak w sosie curry ze śmietana
(2)
Sałatka warzywna na jogurcie z kurczaka
(1)