Turecka shawarma z kurczaka lub kebab

2022-12-19 Autor przepisu Worldrecipes.eu

Turecka shawarma z kurczaka lub kebab
Chcę Państwu opowiedzieć trochę o kuchni tureckiej. Jakie jest najpopularniejsze na świecie danie tureckie, mogłoby pewnie odpowiedzieć nawet dziecko. Oczywiście jest to kebab. Wszyscy ją uwielbiają, zarówno dzieci, jak i dorośli. Mogę powiedzieć, że naprawdę nie jest tak łatwo dostać smaczny kebab. Już pierwszy widok mięsa wywołuje u mnie lekki strach, nie mówiąc już o warunkach higienicznych. Rzadko jadam kebaby, ale jeśli już, to chcę mieć bardzo smaczne. W ten weekend zrobiliśmy więc shawarmę z kurczaka z różnymi dodatkami. Kiedy gotuję w ten sposób, wiem, jakich produktów używam i jaką jakość smaku mogę uzyskać. Nie powiedziałbym, że jest to koniecznie danie tureckie, ale może to być przysmak z Bliskiego Wschodu. Polecam, gdy znudzą się Państwo szaszłykami, udkami z kurczaka i ogólnie kebabami.

Polecam następujący sposób gotowania:
1. Zamarynować mięso dzień przed gotowaniem.
2. Przygotować dodatki.
3. Przygotować chleb.
4. Upiec mięso.

A teraz przepis!

Registered i zalogowani użytkownicy widzą mniej reklam.

Składniki

    Kurczak shawarma:
    • Mięso z udek kurczaka bez kości, ale ze skórą: 12
    • Strąki kardamonu: 8
    • nasiona kopru włoskiego: 1 łyżeczka
    • Nasiona kolendry: 1 łyżeczka
    • Kminek: 0,5 łyżeczki
    • Cynamon: 1 łyżeczka
    • Ziele angielskie mielone: 1 łyżeczka
    • Goździki mielone: 0,5 łyżeczki
    • papryka wędzona: 1 łyżeczka
    • Czosnek: 6-8 ząbków
    • świeże liście laurowe: kilka
    • gęsty jogurt naturalny: 4 łyżki stołowe (typu greckiego)
    • Masło orzechowe bez kawałków: 1 łyżka.
    • Cytryna: 1
    • pomidory: 1
    • 1 pieprz: 1
    • 1 cebula: 2
    Do chleba:
    • 600 gramów mąki pszennej.
    • Mąka pszenna razowa: 50 gramów
    • Sezam: 1 łyżka.
    • Oliwa z oliwek
    • sól
    • woda
    • proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    Dodatki do shawarmy - hummus:
    • Ciecierzyca w puszce: ~200-250 gramów
    • cytryna: 0,5
    • czosnek: 1 ząbek
    • mielony kminek: szczypta (tylko szczypta, ledwie)
    • tahini: 1 łyżka
    • sól
    • oliwa z oliwek
    Dodatki do Shawarmy - sałatka Tabuleh:
    • rzeżucha bulgur: 150 gramów
    • liście cebuli: kilka
    • liście mięty: 30 gramów
    • pietruszka płaska: 40 gramów
    • małe pomidory: kilka
    • sok z cytryny: od 1-1,5 szt.

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Kurczak shawarma: Obrać strąki kardamonu. Wszystkie przyprawy włożyć do zimnej patelni, a następnie postawić na średnim ogniu i podgrzewać, aby wszystko było aromatyczne.
  2. 2. Następnie dodać do robota kuchennego i przecierać, aż powstanie gładka mieszanka przypraw, bez większych grudek.
  3. Reklama
  4. 3. Do robota kuchennego lub shakera koktajlowego dodać przyprawy, dużą szczyptę soli, jogurt, masło orzechowe, liście laurowe, ząbki czosnku i rozcierać oraz ubijać, aby uzyskać gładki sos.
  5. 4. Przygotowanym sosem zalać mięso udek kurczaka, przykryć i pozostawić do zamarynowania na noc w lodówce.
  6. 5. Gdy będą Państwo gotowi do gotowania, przekroić na pół cytrynę, pomidory i obraną cebulę. Podzielić paprykę na 8 części. Wziąć dwa szpadki, zamknąć połowę cytryny, połowę pomidora. Następnie jeden kawałek kurczaka, jeden kawałek papryki, kolejny kawałek kurczaka, potem cebula i tak dalej, aż do uzyskania całego kurczaka. Zakończyć połówką pomidora i cytryną. Jeśli się nie zmieści, podzielić na dwa szaszłyki.
  7. 6. Upiec kurczaka na ognisku, ciągle obracając. Obracać co około 3 minuty, uważając, aby mięso się nie przypaliło. Kiedy zobaczy Pan, że mięso jest zrumienione, proszę użyć dużego noża, aby odciąć je od powierzchni, jak przy krojeniu kebabu. W ten sposób gotować mięso do momentu, aż będzie ugotowane.
  8. 7. Po upieczeniu sok z cytryny wyciskamy na mięso, a pomidora po prostu zjadamy.
  9. 8. Ciasto: Wymieszać wszystkie wymienione składniki, dodać sporą ilość oliwy z oliwek oraz 400 mililitrów wody i zagnieść ciasto. Powinno być wystarczająco sztywne, ale i elastyczne, aby można było rozwałkować cienki placek.
  10. 9. Do czasu upieczenia przykryć wilgotnym ręcznikiem.
  11. 10. Będziemy gotować na ognisku, więc wcześniej je podgrzejemy. Kiedy jest się gotowym do gotowania, należy wziąć kawałek ciasta, rozwałkować go na podłużny, bardzo cienki placek i wrzucić na ruszt nad ogniem. Piec, aż się ładnie zarumieni. Następnie odwrócić i usmażyć drugą stronę.
  12. 11. Zdjąć chleb z ognia, skropić go oliwą z oliwek i wrzucić do piekarnika, aby upiec następny bochenek.
  13. 12. Upieczone ułożyć w stosie, przykryte folią, aby nie wyschły, aby można było zawinąć nadzienie.
  14. 13. Dodatki do shawarmy: Do dodatków mogą Państwo wybrać dowolny z ulubionych dodatków - świeże warzywa, warzywa marynowane, warzywa pieczone, ulubione sosy. Może Pan również wybrać dodatki, które podałem.
  15. 14. Hummus: Ciecierzycę umieścić w robocie kuchennym lub shakerze koktajlowym wraz z całym płynem. Wycisnąć sok z cytryny, dodać ząbek czosnku, szczyptę kminku, tahini, sporą szczyptę soli i sporą ilość oliwy z oliwek. Rozgnieść wszystko, aż powstanie sos. Spróbować, czy czegoś nie brakuje do smaku.
  16. 15. Następnie wlać do miski i dodać na środek odrobinę oliwy z oliwek.
  17. 16. Sałatka z tabulek: Ugotować kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu w osolonej wodzie i ostudzić.
  18. 17. Posiekać liście cebuli, miętę i pietruszkę. Pokroić pomidory na małe kawałki.
  19. 18. Wymieszać kaszę z warzywami, wycisnąć sok z jednej cytryny, wymieszać, posmakować kwasu i soli. Jeśli jest ich za mało, dodać więcej.
  20. 19. Jak zjeść shawarma kebab? Bierzemy chleb, dodajemy kurczaka i dodatki, polewamy sosem, zwijamy i jemy jak kebab. Albo jeść osobno, jak kto woli.
Pyszny kurnik z kurczaka
(2)
Bułeczki Bao z chrupiącym kurczakiem
(1)
Faszerowana pierś perliczki na sałatce z soczewicy
(1)
Gołąbki z mielonym kurczakiem
(1)