Bigos z kapusty pekińskiej

2020-07-15 Autor przepisu Worldrecipes.eu

Bigos z kapusty pekińskiej
Chcę zaoferować ci pyszny gulasz z klopsikami, ziemniakami i kapustą pekińską. Gulasz gotuję głównie latem i jesienią, kiedy różnorodne warzywa, ale bardzo podobała mi się ta opcja. Tylko w zimie, idealny na obfity lunch lub kolację.

Użyłem kapusty pekińskiej, ale możesz wziąć białą kapustę. Klopsiki były wcześniej upieczone, ale jeśli jesteś zbyt leniwy, aby się nimi bawić, możesz usmażyć je na patelni. Lepiej gotować gulasz w kotle, jeśli liczysz na dużą rodzinę. Ponieważ mój kocioł jest zbyt duży, użyłem patelni o grubym dnie 3 litrów.

Registered i zalogowani użytkownicy widzą mniej reklam.

Składniki

    • zemniak: 6 szt
    • cebula: 1 szt
    • marchewki:  2 szt
    • kapusta pekińska: 150 gram
    • mięso mielone: 350 gramów
    • sól, pieprz: do smaku
    • pasta pomidorowa: 1 stołowa łyżka
    • cukier: 1 łyżeczka.
    • bułka tarta: 1 stołowa łyżka
    • olej roślinny: do smażenia
    • liść laurowy: 2 szt
    • ziarna pieprzu: do smaku
    • pietruszka: do podania
    • patelnia lub kocioł: 3-litrowa

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Aby przygotować gulasz, przygotuj niezbędne produkty z listy.
  2. składniki na bigos
  3. 2. Zaczniemy od klopsików. Aby to zrobić, pokrój w kostkę pół dużej cebuli.
  4. pokrojona cebula w kostkę
    Reklama
  5. 3. Smażyć cebulę, aż będzie przezroczysta w niewielkiej ilości oleju słonecznikowego, ostudzić. Włóż mielone mięso do głębokiej miski, sól i pieprz, możesz dodać przyprawy do mielonego mięsa. Dodaj bułkę tartą i schłodzoną cebulę do mielonego mięsa.
  6. przygotowane mięso mielone
  7. 4. Zagnieść i uformować klopsiki wielkości orzechów włoskich. Połóż klopsiki na pergaminie i włóż do rozgrzanego piekarnika w 210 stopniach na 10 minut.
  8. klopsiki z mięsa mielonego
  9. 5. Teraz możesz robić warzywa. Pozostałe cebule i marchewki pokroić w kostkę. Potnij ziemniaki na średnie kostki.
  10. pokrojona marchew, cebula i ziemniaki
  11. 6. Posiekaj kapustę pekińską. Używam twardej części kapusty w gulaszu.
  12. posiekana kapusta pekińska
  13. 7. Delikatnie usmażyć cebulę z marchewką na patelni na gorącym oleju.
  14. smażona cebula i marchew na patelni
  15. 8. Przenieś cebulę i marchewkę do rondla, dodaj ziemniaki i kapustę. Postaw garnek na ogniu.
  16. dodajemy ziemniaki i kapustę
  17. 9. Wymieszaj warzywa, dodaj liść laurowy i ziarna pieprzu, sól do smaku.
  18. mieszamy warzywa i dodajemy przyprawy
  19. 10. Umieść klopsiki na warzywach.
  20. umieszczamy klopsiki
  21. 11. Wlej ciepłą wodę na patelnię, aby przykryła klopsiki do połowy. Przykryj patelnię i gotuj gulasz przez 20 minut na małym ogniu.
  22. dodajemy wodę
  23. 12. Następnie w małej misce wymieszaj cukier, koncentrat pomidorowy i 50 ml wody. Dodaj pomidora do gulaszu, trochę wymieszaj, pozostawiając klopsiki na wierzchu. Ponownie przykryj patelnię i gotuj przez kolejne 20 minut.
  24. dodajemy cukier, wodę i koncentrat pomidorowy
  25. 13. Na stole gulasz z ziemniakami, kapustą pekińską i klopsikami podaje się na gorąco, posypany natką pietruszki lub koperkiem. Pyszne! Smacznego!
  26. bigos z kapusty pekińskiej
Kotlety jajeczne z pieczarkami
(1)
Cukinia faszerowana po meksykańsku
(1)
Quesadilla z mieloną wołowiną
(1)
Kotlety z wołowiny
(1)
Gotowane kiełbasy z kurczaka
(1)
Pulpety w sosie śmietanowo-serowym
(1)