Filet z Piersi Kurczaka z orzechami W Aksamitnym sosie z Karmelizowanymi Gruszkami

2024-06-23 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Filet z Piersi Kurczaka z orzechami W Aksamitnym sosie z Karmelizowanymi Gruszkami
Kurczak to jedno z najpopularniejszych mięs na świecie, cenione za swoją wszechstronność i delikatny smak. Filet z piersi kurczaka jest szczególnie wartościowy, gdyż jest źródłem białka, witamin i minerałów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W połączeniu z orzechami włoskimi, bogatymi w zdrowe tłuszcze i antyoksydanty, oraz karmelizowanymi gruszkami, stanowi nie tylko pyszne, ale i zdrowe danie. Gorgonzola, włoski ser pleśniowy, dodaje potrawie wyjątkowej głębi smaku.

To danie jest nie tylko smaczne, ale także dostarcza około 1800 kalorii w całości, co oznacza około 450 kalorii na porcję. Idealne na uroczystą kolację lub wykwintny obiad.

Składniki

    • Filet z piersi kurczaka: 4 sztuki
    • Gorgonzola: 200g
    • Orzechy włoskie: 1 kubek
    • Gruszki: 2-3 sztuki
    • Masło: 0,5 kostki
    • Śmietanka 30%: 1 opakowanie
    • Gałka muszkatołowa: do smaku
    • Świeży tymianek: kilka gałązek
    • Cynamon: do smaku
    • Pieprz: do smaku
    • Miód: 3 łyżki
    • Czerwona cebula: 1 sztuka
    • Czosnek: 2 ząbki
    • Oliwa z oliwek: do smażenia
    • Ryż Basmati: 2 torebki

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Kurczaka myjemy, kroimy w plastry i robimy w nich nacięcia, tworząc kieszonki.
  2. 2. Orzechy, masło, łyżeczkę miodu oraz po łyżeczce przypraw wrzucamy do blendera i blendujemy na pastę.
  3. 3. Powstałą pastę nakładamy łyżeczką do kieszonek w kurczaku.
  4. 4. Czosnek i cebulę drobno siekamy, wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy, doprawiamy gałką muszkatołową i pieprzem.
  5. 5. Kurczaka obsmażamy na patelni, po czym zalewamy śmietaną wymieszaną z miodem i cynamonem, dodajemy pokruszoną Gorgonzolę i dusimy do miękkości.
  6. 6. W międzyczasie gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu.
  7. 7. Gruszki obieramy i kroimy na ćwiartki. Na drugiej patelni roztapiamy masło, wrzucamy gruszki i smażymy, aż będą rumiane.
  8. 8. Na koniec dodajemy kilka gałązek świeżego tymianku.
  9. 9. Kurczaka podajemy z ryżem lub makaronem, udekorowanego karmelizowanymi gruszkami.
  10. 10. To danie nie tylko zachwyca smakiem, ale również korzystnie wpływa na zdrowie. Kurczak dostarcza niezbędne białko, orzechy włoskie są źródłem zdrowych tłuszczów i witamin E, a gruszki dodają błonnik i naturalną słodycz. Smacznego!
Sałatka z kurczakiem, mixem kasz i fetą
(1)
Tajskie czerwone curry z kurczakiem i mlekiem kokosowym
(1)
Potrawka z kurczaka
(1)
Kurczak Barbecue BBQ z Air Fryer
(1)
Tarta z kurczakiem i brokułami na domowym, kruchym cieście
(2)
Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami
(1)
Zupa pomidorowa z kurczakiem
(1)
Zupa pomidorowa na piersi z kurczaka z makaronem
(1)