Duńskie bułeczki z jabłkami i cynamonem

2024-07-31 Autor przepisu Karolina - Lisia Kawiarenka

Duńskie bułeczki z jabłkami i cynamonem
Kto raz spróbował domowych drożdżówek, ten wie, że warto poświęcić im trochę czasu i cierpliwości. Dobrze potraktowane ciasto drożdżowe zrekompensuje nam wysiłek, który wkładamy w jego przygotowanie. Na majówkę polecam domowe bułeczki cynamonowe z kawałkami jabłek - idealne do zapakowania w koszyk piknikowy. Cieszą nie tylko podniebienie, ale także i oko. Osoby bojące się pracy z ciastem drożdżowym uspokajam - z tym przepisem praca jest przyjemna, ciasto łatwo się wyrabia i nie klei się do rąk przy formowaniu bułeczek. Bardzo polecam!

Alternatywy składników

Jeśli brakuje świeżych drożdży, można użyć drożdży instant (około 7 g). Masło można zastąpić margaryną, a brązowy cukier - białym cukrem lub miodem.

Wskazówki dotyczące przepisu

Aby ciasto było jeszcze bardziej puszyste, można dodać 1 łyżkę octu jabłkowego.

Korzyści zdrowotne i wady tego dania

Cynamon ma właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne, a jabłka dostarczają błonnika, witaminy C i innych składników odżywczych. Jednakże, danie zawiera dużo cukru i masła, co sprawia, że jest kaloryczne.

Kalorie

  • W sumie: około 2200 kcal 
  • Na porcję (1 bułeczka): około 245 kcal 

Składniki

    Ciasto (na 9 bułeczek):
    • Mąka: 250 g
    • Świeże drożdże: 20 g
    • Cukier: 1,5 łyżki
    • Lekko ciepłe mleko: 125 ml
    • Masło: 100 g
    • Szczypta soli
    Nadzienie:
    • Jabłka (średniej wielkości): 2 szt.
    • Cynamon: 1,5 łyżeczki
    • Brązowy cukier: 2 łyżki
    • Roztopione masło: 50 g
    • Dodatkowo: rozmącone jajko i cukier na wierzch

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Przygotowanie rozczynu: Drożdże wkruszyć do miski, dodać cukier i sól, rozetrzeć. Po rozpuszczeniu drożdży wlać połowę ciepłego mleka i dodać kilka łyżek mąki.
  2. 2. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 15-20 minut w ciepłe miejsce, aż rozczyn podwoi objętość.
  3. 3. Przygotowanie ciasta: Stopić masło w reszcie mleka i ostudzić mieszankę. Gdy rozczyn będzie gotowy, wlać do niego mleko z masłem, wsypać resztę mąki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.
  4. 4. Przykryć miskę ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.
  5. 5. Przygotowanie nadzienia: Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z cynamonem i roztopionym masłem.
  6. 6. Formowanie bułeczek: Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40x25 cm. Rozsmarować na nim roztopione masło, posypać cukrem i równomiernie rozłożyć jabłka.
  7. 7. Ciasto zwinąć w roladę i pokroić na 9 równych kawałków. Rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 20-30 minut.
  8. 8. Pieczenie: Bułeczki posmarować rozmąconym jajkiem, posypać cukrem i piec w temperaturze 195°C przez 20-25 minut do zarumienienia. Po upieczeniu wystudzić na kratce.
  9. 9. Podsumowanie: Duńskie bułeczki z jabłkami i cynamonem to pyszny i aromatyczny wypiek, który doskonale sprawdzi się na każdą okazję. Dzięki prostym składnikom i łatwej metodzie przygotowania, każdy może cieszyć się smakiem domowych drożdżówek. Smacznego!
Duńskie bułeczki z jabłkami i cynamonem
Duńskie bułeczki z jabłkami i cynamonem
Pumpkin cinnamon rolls - Dyniowe bułeczki cynamonowe
(1)
Jagodzianki idealne
(1)
Przepis na "Oponki" na drożdżach
(1)
Fit bułki z sezamem
(1)