Domowy Sos Toffi / Karmelowy (na śmietance)

2024-06-16 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Domowy Sos Toffi / Karmelowy (na śmietance)
Domowy Sos Toffi / Karmelowy to nie tylko pyszny dodatek do różnych deserów, ale również bogate źródło energii. Cukier, główny składnik sosu, dostarcza szybko przyswajalnych węglowodanów, które mogą być użyteczne podczas intensywnego wysiłku fizycznego. Śmietanka natomiast jest źródłem tłuszczów, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Zrobienie własnego sosu karmelowego w domu pozwala na pełną kontrolę nad składnikami, co jest szczególnie ważne dla osób dbających o jakość swojej diety. Możemy unikać sztucznych dodatków i konserwantów, które często znajdują się w sklepowych odpowiednikach.

Alternatywy składników:

- Cukier trzcinowy: Można zastąpić zwykłym białym cukrem, cukrem kokosowym lub ksylitolem.
- Miód: W miejsce miodu można użyć syropu klonowego lub agawy.
- Śmietanka 30%: Można zastąpić śmietanką 36% lub mlekiem kokosowym dla wersji bezmlecznej.

Składniki

    Na duży słoiczek / buteleczkę:
    • Cukier trzcinowy lub zwykły: 1 szklanka
    • Woda: 1/3 szklanki
    • Miód: 1 łyżka
    • Mleko: 1/3 szklanki
    • Śmietanka 30%: 1 szklanka
    • Sól: duża szczypta (lub dwie)

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Cukier trzcinowy: 1 szklanka, miód: 1 łyżka, woda: 1/3 szklanki.
  2. 2. Umieść w głębokiej ceramicznej patelni.
  3. 3. Podgrzewanie: Włącz palnik na najwyższą moc i mieszaj do rozpuszczenia się cukru i zagotowania.
  4. 4. Gotowanie: Zmniejsz płomień na średnią moc. Pozostaw syrop na 4-5 minut (można raz lub dwa krótko zamieszać).
  5. 5. Karmelizacja: Gdy syrop zacznie gęstnieć i nabierze karmelowego koloru, zdejmij z ognia (uważaj, aby nie spalić, bo sos będzie gorzki).
  6. 6. Śmietanka: 1 szklanka, sól: duża szczypta.
  7. 7. Mieszając trzepaczką, powoli wlewaj śmietankę, dodaj sól. Mieszaj, aż składniki się połączą.
  8. 8. Ponowne podgrzewanie: Umieść patelnię na ogniu i mieszając zagotuj. Potrzymaj na ogniu około 2 minut. Sos powinien być brązowy, ale płynny. Mleko: 1/3 szklanki, dodaj mleko i gotuj około 2 minut. Zdejmij z ognia.
  9. 9. Przelewanie: Przelej zawartość patelni do buteleczki lub słoiczka. Jeśli chcesz, aby sos był gęstrzy, gotuj ze śmietanką chwilę dłużej na mniejszej mocy palnika.
  10. 10. Gęstość: Po ostygnięciu sos dodatkowo zgęstnieje. Jeśli będzie za gęsty, ponownie umieść na patelni i zagotuj z 1/3 szklanki mleka / śmietanki.
  11. 11. Przechowywanie: Przechowuj w temperaturze pokojowej lub w lodówce (tam bardziej zgęstnieje) przez około 2 tygodnie.
  12. 12. Wekowanie: Sos Karmelowy można także wekować, napełniając wyparzone słoiczki.
  13. 13. Domowy sos toffi jest doskonałym dodatkiem do lodów, gofrów, naleśników, kawy i wielu innych deserów.
Kulki owsiane z czekoladą
(1)
Torrone lub włoski deser nugat
(2)
Delitkatny przepis na deser straciatella
(6)
Kora orzechowa - ciasta
(1)
Muffiny kokosowo-cytrynowe
(1)
Domowy budyń bez jajek
(1)
Najlepsze i najsmaczniejsze "Oponki"
(1)