Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Pieczona w pomidorowym sosie.

2022-07-28 Autor przepisu Kuchnia z widokiem na ogród

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Pieczona w pomidorowym sosie.
Cukinia faszerowana to danie, którego nie może zabraknąć w letnim menu. Faszeruję ją na różne sposoby. Dziś zapraszam na jeden z nich, najbardziej tradycyjny - cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Ja swoją faszeruję surowym mięsem, nie smażę go wcześniej. Piekę ją w lekkim sosie pomidorowym, bez śmietany. Jest lżejsza, mniej kaloryczna, taką lubimy najbardziej. Czasem do farszu dodaję potarte pieczarki, czasem pokrojoną drobniutko paprykę. Przeważnie posypuję ja po wierzchu tartym serem i zapiekam, ale nie jest to konieczne. Polecam :)

Registered i zalogowani użytkownicy widzą mniej reklam.

Składniki

    • 2 duże cukinie
    • 0,5 kg mięsa mielonego ( u mnie wieprzowe z łopatki )
    • 100 gram ryżu
    • 1 jajko
    • 0,5 szklanki bulionu lub rosołu
    • 100 ml passaty pomidorowej
    • 50 gram sera żółtego
    • 2 ząbki czosnku
    • natka pietruszki
    • kminek mielony
    • majeranek
    • papryka ostra lub chili
    • sól, pieprz do smaku

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Cukinię kroję wzdłuż na połówki ( moje cukinie były dość spore, to połówki przekroiłam jeszcze w poprzek na pół ), wyjmuję delikatnie miąższ i ewentualne pestki ( miąższ siekam i zostawiam, dodam go do farszu ).
  2. 2. Ryż gotuję, odcedzam, studzę. Do ostudzonego ryżu dodaję mięso, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, odłożony wcześniej miąższ z cukinii, pół łyżeczki majeranku, szczyptę mielonego kminku, posiekaną natkę pietruszki ( około 2 łyżeczki ) sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie mieszam, wyrabiam ręką jak na mielone, do połączenia składników.
  3. Reklama
  4. 3. Gotowym farszem nadziewam cukinie, daję go dość sporo i lekko go ugniatam, podczas pieczenia się trochę skurczy. Nafaszerowane cukinie układam w naczyniu do zapiekania, jedna koło drugiej i posypuję mieloną papryczką chili.
  5. 4. Na dno naczynia wlewam około pół szklanki bulionu wymieszanego z passatą pomidorową. Naczynie przykrywam folią aluminiową i przekładam do lekko nagrzanego piekarnika.
  6. 5. Cukinię piekę w 170 stopniach z termoobiegiem przez około 40 minut. W połowie czasu naczynie odkrywam i piekę dalej do lekkiego zrumienienia mięsa i miękkości.
  7. 6. Pod koniec pieczenia cukinie posypuje startym na dużych oczkach tarki serem żółtym, piekę jeszcze chwilkę aż ser się rozpuści.
  8. 7. Gotowe cukinie przekładam na talerze i delikatnie polewam sosem. Smacznego. :)
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Pieczona w pomidorowym sosie.
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Pieczona w pomidorowym sosie.
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Pieczona w pomidorowym sosie.
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Pieczona w pomidorowym sosie.
Kotlety z wątroby królika
(1)
Ciasto twarogowe z nadzieniem mięsnym
(1)
Cukinia faszerowana mięsem, ryżem i warzywami
(1)
Krucheniki z farszem
(1)
Cukinia faszerowana mięsem i warzywami
(1)
Pierogi z mięsem
(1)
Gołąbki z mielonym kurczakiem
(1)
Gotowane kiełbasy z kurczaka
(1)