Czekoladowy tort korzenny z winem

2024-08-02 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Czekoladowy tort korzenny z winem
Czekoladowy tort korzenny z winem to wyjątkowy deser, który doskonale wpisuje się w świąteczny klimat. Jego głęboki smak i aromat sprawiają, że jest idealnym zwieńczeniem uroczystego obiadu. Kluczowym składnikiem tego tortu jest wino czerwone, które nadaje ciastu niepowtarzalny charakter i delikatny posmak, harmonizując z przyprawami korzennymi. Przepis ten wymaga pewnej cierpliwości, ponieważ tort najlepiej smakuje po kilku dniach leżakowania w lodówce, co pozwala składnikom w pełni się przegryźć i uzyskać apogeum smaku. To doskonały sposób na podkreślenie wyjątkowości świątecznego stołu i zaskoczenie gości niezwykłym deserem.

Alternatywy składników

  1. Kuwertura czekoladowa: Można zastąpić wysokiej jakości gorzką czekoladą.
  2. Cynamon w lasce i gwiazdki anyżu: Można użyć sproszkowanych przypraw.
  3. Powidła śliwkowe: Mogą być zastąpione dżemem śliwkowym lub wiśniowym.
  4. Mąka pszenna: W wersji bezglutenowej można użyć mąki kukurydzianej i ziemniaczanej.

Wskazówki dotyczące przepisu

  • Tort najlepiej smakuje po 2-3 dniach od przygotowania, dlatego warto zaplanować jego wykonanie z wyprzedzeniem.
  • Podczas przygotowywania konfitury ze śliwek, upewnij się, że masa jest odpowiednio gęsta, aby nie utrudniała krojenia tortu.

Korzyści zdrowotne i wady tego dania

Głównym składnikiem tortu jest czekolada, która zawiera flawonoidy o działaniu antyoksydacyjnym. Spożywanie ciemnej czekolady może przynosić korzyści dla zdrowia serca i poprawiać nastrój. Jednakże, ze względu na wysoką zawartość cukru i tłuszczu, należy spożywać tort z umiarem.

Kalorie

  • Kalorie w całym torcie: około 4500 kcal
  • Kalorie w jednej porcji: około 375 kcal

Składniki

    Biszkopt piernikowy (na tortownicę o śr. 20 cm):
    • Masło: 100 g
    • Miód: 80 g
    • Cynamon w laskach: 2 sztuki + 2 sztuki do dekoracji
    • Gwiazdki anyżu: 2 sztuki + 2-3 sztuki do dekoracji
    • Przyprawa do piernika: 15 g
    • Kuwertura czekoladowa: 100 g
    • Jajka: 3 średnie
    • Cukier trzcinowy: 35 g
    • Cukier wanilinowy: 1 opakowanie
    • Mąka pszenna: 85 g + mąka ziemniaczana: 15 g (bezglutenowcy: mąka kukurydziana: 50 g i ziemniaczana: 50 g)
    • Proszek do pieczenia: 1,5 płaskiej łyżeczki
    Konfitura z suszonych śliwek:
    • Sok z pomarańczy: 1 sztuka, sparzona i wyszorowana
    • Czerwone wino wytrawne: 100 ml
    • Suszone śliwki: 150 g, pokrojone
    Nasączenie:
    • Sok z pomarańczy: 1 sztuka, sparzona i wyszorowana
    • Cukier kryształ: 200 g
    • Woda: 150 g
    Polewa:
    • Śmietanka 30%: 200 ml
    • Czekolada mleczna: 2 tabliczki
    • Miód: 50 g
    • Żelatyna: 10 g, namoczona w 80 ml wody
    Mus cynamonowy:
    • Śmietanka 30%: 270 ml
    • Cukier kryształ: 25 g + woda: 40 g
    • Żółtka jaj: 7 sztuk, rozmiar M, umyte
    • Żelatyna: 4 g, namoczona w 40 g wody
    • Czekolada deserowa: 100 g (kilka kostek pozostawiamy do dekoracji)
    • Czekolada mleczna: 60 g (kilka kostek pozostawiamy do dekoracji)
    • Starty cynamon: 5 g

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Przygotowanie biszkoptu. W rondelku roztopić masło z miodem, od czasu do czasu mieszając. Dodać cynamon i anyż, kontynuując podgrzewanie.
  2. 2. Gdy masło i miód się roztopią, wrzucić połamaną kuwerturę i przyprawę do piernika. Całość podgrzewać do momentu, aż składniki się połączą (około 60-70 stopni, nie dopuścić do wrzenia!). Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Usunąć cynamon i anyż z mieszanki.
  3. 3. W dużej misce ubić całe jajka z cukrem trzcinowym i waniliowym na puszystą masę. Przesiać mąki do miski i delikatnie wymieszać szpatułką.
  4. 4. Do lekko przestudzonej czekoladowej masy (może być jeszcze ciepła) wlać cienkim strumieniem do ubitych jajek i delikatnie wymieszać szpatułką.
  5. 5. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto. Piec w temperaturze 160°C (termoobieg) przez 35-40 minut, sprawdzając suchym patyczkiem, czy biszkopt jest gotowy. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Po ostudzeniu wyjąć z formy, odwrócić do góry nogami i przeciąć na trzy równe blaty.
  6. 6. Przygotowanie konfitury ze śliwek. Do garnka wlać świeży sok, dodać wino i doprowadzić do wrzenia. Dodać pokrojone śliwki i ponownie zagotować, po czym zmniejszyć ogień i gotować, aż śliwki się rozpadną. Odstawić do ostygnięcia.
  7. 7. Przygotowanie nasączenia do tortu. Wszystkie składniki umieścić w garnku, gotować przez 2-3 minuty, a następnie odstawić do całkowitego wystygnięcia.
  8. 8. Przygotowanie polewy. Czekoladę połamać na małe kawałki i umieścić w misce. Śmietankę z miodem doprowadzić do wrzenia, a następnie wlać do czekolady.
  9. 9. Żelatynę rozpuścić w mikrofalówce lub kąpieli wodnej, dodać do mieszanki czekoladowej i dokładnie wymieszać. Polewę odstawić do ostygnięcia, w międzyczasie przystąpić do kolejnych etapów przygotowania tortu.
  10. 10. W tortownicy o średnicy 20 cm (nie wyłożonej papierem) umieścić pierwszy blat ciasta piernikowego. Nasączyć ponczem pomarańczowym i równomiernie rozłożyć konfiturę ze śliwek.
  11. 11. Przygotowanie musu cynamonowego do przełożenia tortu. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno i wstawić do lodówki.
  12. 12. Żółtka wbić do misy miksera. W rondelku zagotować 40 g wody z cukrem, mieszając, aż cukier się rozpuści. Gotować jeszcze 1 minutę, aby powstał syrop cukrowy. Ubić żółtka na jasną i puszystą masę, następnie powoli dolewać gorący syrop, nadal ubijając. Żelatynę rozpuścić w mikrofalówce lub kąpieli wodnej.
  13. 13. Czekoladę połamać na kawałki, rozpuścić w mikrofalówce lub nad parą. Do rozpuszczonej czekolady dodać trochę ubitych żółtek i śmietany, delikatnie wymieszać. Dodać płynną żelatynę, ponownie wymieszać. Delikatnie wmieszać masę czekoladową do reszty ubitych żółtek i śmietany. Na koniec wmieszać cynamon.
  14. 14. Złożenie tortu. Mus podzielić na trzy równe części. Na pierwszy blat posmarowany konfiturą wyłożyć pierwszą część musu, nałożyć drugi blat ciasta, nasączyć i rozłożyć drugą część musu. Przykryć ostatnim blatem, mocno nasączyć i pokryć resztą musu cynamonowego. Tort włożyć do zamrażarki na 2-3 godziny.
  15. 15. Po tym czasie wyjąć tort z zamrażarki i formy. Oblać polewą (jeśli jest zbyt gęsta, lekko podgrzać nad parą lub w mikrofalówce, pamiętając, by nie zagotować). Udekorować wedle uznania - polewając tort tak, aby warstwy były widoczne, a wierzch oprószyć wiórkami czekolady.
  16. 16. Gotowy tort przechowywać w lodówce. Najlepiej smakuje po 2-3 dniach od przygotowania.
  17. 17. Podsumowanie: Czekoladowy tort korzenny z winem to elegancki deser, który idealnie nadaje się na świąteczny stół. Połączenie czekolady, wina i przypraw korzennych tworzy wyjątkowy smak, który z pewnością zachwyci gości. Pamiętaj, aby przygotować tort z wyprzedzeniem, aby uzyskał pełnię smaku. Smacznego!
Czekoladowy tort korzenny z winem
Czekoladowy tort korzenny z winem
Czekoladowy tort korzenny z winem
Czekoladowy tort korzenny z winem
Tort truskawkowy z mascarpone
(12)
Tort czekoladowy z truskawkami
(1)
Torcik migdałowy jak z IKEA
(1)
Tort - Ciasto czekoladowe
(1)
Tort - ciasto "Malinowa chmurka" na biszkopcie
(9)
Nagie tiramisu sernik z mascarpone
(1)
Keto Tort "Sansrival"
(16)