Cukiniowa focaccia z lekkiem orzechowy posmakiem !

2020-02-27 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Cukiniowa focaccia z lekkiem orzechowy posmakiem !
Focaccia to jest idealne pieczywo aby podać je do wszelkich zup kremów i nie tylko. Ładnie wygląda i wspaniałe smakuje ze sprawą cukinii, i bardzo smacznie pachnie ! Ziarna słonecznika nadają lekko orzechowy posmak. Smakujcie ! 

Składniki

    Ciasto: 
    • mąka pszenna typ 650: 230 gramów 
    • drożdży świeżych: 10 gramów 
    • cukier: 0,5 łyżeczki
    • pieprz: 0,5 łyżeczki
    • sól: 1 łyżeczka
    • letnia woda: 180 mililitrów 
    • olej: 50 mililitrów 
    • łuskanych ziaren słonecznika: 50 gramów 
    Dodatki:
    • mała cukinia: 1
    • cebula: 1
    • majeranek suszony lub świeży: 1 łyżeczka 
    • tymianek suszony lub świeży: 1 łyżeczka 
    • bazylia suszona lub świeża: 1 łyżeczka 
    • starty ser żółty: 5 łyżek

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Na początku do miski sypiemy mąkę, robimy w mące dołek i kruszymy w niego drożdże, drożdże posypujemy cukrem i czekamy 5 minut. W tym czasie na suchej patelni podprażamy ziarna słonecznika.
  2. 2. Następnie do miski z mąką i drożdżami sypiemy pieprz, sól, ziarna słonecznika, lejemy oliwę i wodę. Ciasto gnieciemy przez około 5 minut. Wyrobione ciasto umieszczamy w misce posmarowanej oliwą, przykrywamy folią, nakrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na około 1 godzinę.
  3. 3. Dalej kroimy cukinię razem ze skórką w plastry, obieramy cebulę i kroimy w piórka, posiekamy zioła jeśli używamy świeżych. Przygotowujemy formę o średnicy 28 cm jeśli metalowa to smarujemy oliwą, jeśli silikonowa to nie trzeba niczym smarować (ja piekę focaccie w silikonowej formie do tart).
  4. 4. Ciasto przekładamy do formy i rozciągamy je zwilżonymi wodą palcami aby zajmowało całe dno formy. Na cieście rozkładamy cukinię, cebulę, posypujemy ziołami oraz i serem. Focaccie odstawiamy na 20 minut aby lekko podrosła. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni C.
  5. 5. Na zakończenie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut, focaccia na górze ma się apetycznie zarumienić. Smacznego !
Cukiniowa focaccia z lekkiem orzechowy posmakiem !
Cukiniowa focaccia z lekkiem orzechowy posmakiem !
Pieczone bakłażany na grillu
(1)
Sałatka z komosą ryżową, pieczonym batatem i serkiem capri
(1)
Pyszny wegetariański gulasz z chili
(1)
Cannelloni ze szpinakiem, fetą i orzechami
(1)
Lekka potrawka z ciecierzycy
(1)
Krem z pieczonej cukinii i ziemniaków
(1)