Cukiniowa focaccia z lekkiem orzechowy posmakiem !
Cukiniowa focaccia z lekkiem orzechowy posmakiem !
2020-02-27
Autor przepisu
Worldrecipes.pl
Focaccia to jest idealne pieczywo aby podać je do wszelkich zup kremów i nie tylko. Ładnie wygląda i wspaniałe smakuje ze sprawą cukinii, i bardzo smacznie pachnie ! Ziarna słonecznika nadają lekko orzechowy posmak. Smakujcie !
Składniki
Ciasto:
mąka pszenna typ 650: 230 gramów
drożdży świeżych: 10 gramów
cukier: 0,5 łyżeczki
pieprz: 0,5 łyżeczki
sól: 1 łyżeczka
letnia woda: 180 mililitrów
olej: 50 mililitrów
łuskanych ziaren słonecznika: 50 gramów
Dodatki:
mała cukinia: 1
cebula: 1
majeranek suszony lub świeży: 1 łyżeczka
tymianek suszony lub świeży: 1 łyżeczka
bazylia suszona lub świeża: 1 łyżeczka
starty ser żółty: 5 łyżek
Wykonanie przepisu
1. Na początku do miski sypiemy mąkę, robimy w mące dołek i kruszymy w niego drożdże, drożdże posypujemy cukrem i czekamy 5 minut. W tym czasie na suchej patelni podprażamy ziarna słonecznika.
2. Następnie do miski z mąką i drożdżami sypiemy pieprz, sól, ziarna słonecznika, lejemy oliwę i wodę. Ciasto gnieciemy przez około 5 minut. Wyrobione ciasto umieszczamy w misce posmarowanej oliwą, przykrywamy folią, nakrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na około 1 godzinę.
3. Dalej kroimy cukinię razem ze skórką w plastry, obieramy cebulę i kroimy w piórka, posiekamy zioła jeśli używamy świeżych. Przygotowujemy formę o średnicy 28 cm jeśli metalowa to smarujemy oliwą, jeśli silikonowa to nie trzeba niczym smarować (ja piekę focaccie w silikonowej formie do tart).
4. Ciasto przekładamy do formy i rozciągamy je zwilżonymi wodą palcami aby zajmowało całe dno formy. Na cieście rozkładamy cukinię, cebulę, posypujemy ziołami oraz i serem. Focaccie odstawiamy na 20 minut aby lekko podrosła. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni C.
5. Na zakończenie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut, focaccia na górze ma się apetycznie zarumienić. Smacznego !