3. Przesiej mąkę, wymieszaj z proszkiem do pieczenia i makiem.
4. Połączyć obie mieszanki, zagnieść ciasto. Włóż ciasto do torby i włóż do lodówki, a my gotujemy okruchy twarogu i obierzemy śliwkę.
5. W przypadku okruchów twarogu: wymieszaj 50g. twarożek 150g. mąka pszenna 50g. masło i szklankę cukru (mam kwaśną śliwkę, jeśli używasz słodkich jagód, ilość cukru można zmniejszyć). Zmiel miksturę rękami w okruchach.
6. Umyj śliwki, wysusz, pokrój na dwie połowy, usuwając nasion.
7. Nasmaruj formę (o średnicy 20 cm) masłem i włóż do niej ciasto, spłaszcz, ułóż boki. Dla urody idź wzdłuż górnej krawędzi boku ząbkami widelca.
8. Połówki śliwki rozkładamy w kole w kole, jak kafelek.
9. Posyp okruszką twarogową.
10. Powtórz warstwę śliwki.
11. I znów posyp okruszkami. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 45-50 minut. Wyłącz ogień, pozostaw ciasto w gorącym piekarniku na kolejne 15 minut.
12. Poczekaj, aż ciasto całkowicie ostygnie, w przeciwnym razie rozpadnie się po zdjęciu. Podawaj najlepiej z bitą śmietaną lub gałką lodów, jak ciasto jest raczej suche i bardzo kruche.
Answering to comment