Ciasto ze śliwkami i kruszonką

2020-06-26 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Składniki

    Ciasto:
    • mąka gryczana: 300 gram
    • mak: łyżki ze zjeżdżalnią.
    • płynny miód: 170 gram
    • jajko kurze: 2 szt
    • masło: 150 gram (zmiękczone)
    • proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    W przypadku okruchów twarogu:
    • twarożek: 50 gram
    • mąka pszenna: 150 gram
    • cukier: 1 filiżanka - 250 gram
    • wanilina: 1 opakowanie 1,5 g.
    • masło: 50 gram
    • śliwki żółte: 800 gramów

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Do przygotowania ciasta potrzebujemy: mąki gryczanej 300g. mak 2 łyżki proszku do pieczenia 1 łyżeczka płynnego miodu 170g. masło 150g. 2 szt. Jaja kurze.
  2. składniki do ciasta
  3. 2. Wymieszaj olej trzepaczkowy, miód i jajka.
  4. mieszamy miód, olej i jajka
  5. 3. Przesiej mąkę, wymieszaj z proszkiem do pieczenia i makiem.
  6. przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i makiem
  7. 4. Połączyć obie mieszanki, zagnieść ciasto. Włóż ciasto do torby i włóż do lodówki, a my gotujemy okruchy twarogu i obierzemy śliwkę.
  8. łączymy obie mieszanki i zagniatamy ciasto
  9. 5. W przypadku okruchów twarogu: wymieszaj 50g. twarożek 150g. mąka pszenna 50g. masło i szklankę cukru (mam kwaśną śliwkę, jeśli używasz słodkich jagód, ilość cukru można zmniejszyć). Zmiel miksturę rękami w okruchach.
  10. przygotowujemy okruchy twarogu
  11. 6. Umyj śliwki, wysusz, pokrój na dwie połowy, usuwając nasion.
  12. przygotowane śliwki
  13. 7. Nasmaruj formę (o średnicy 20 cm) masłem i włóż do niej ciasto, spłaszcz, ułóż boki. Dla urody idź wzdłuż górnej krawędzi boku ząbkami widelca.
  14. wykładamy ciasto w formie
  15. 8. Połówki śliwki rozkładamy w kole w kole, jak kafelek.
  16. wykładamy śliwki na ciasto
  17. 9. Posyp okruszką twarogową.
  18. posypujemy okruszkami twarogowymi
  19. 10. Powtórz warstwę śliwki.
  20. powtarzamy warstwę śliwkową
  21. 11. I znów posyp okruszkami. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 45-50 minut. Wyłącz ogień, pozostaw ciasto w gorącym piekarniku na kolejne 15 minut.
  22. znów posypujemy okruszkami i pieczemy ciasto
  23. 12. Poczekaj, aż ciasto całkowicie ostygnie, w przeciwnym razie rozpadnie się po zdjęciu. Podawaj najlepiej z bitą śmietaną lub gałką lodów, jak ciasto jest raczej suche i bardzo kruche.
  24. upieczone ciasto śliwkami z kruszonką
  25. 13. Smacznego dla Ciebie i Twoich bliskich!
  26. ciasto ze śliwkami i kruszonką
Wilgotne ciasto czekoladowe z cukinią
(1)
Sernik Speculoos z polewą toffi
(1)
Superowe ciasto "Doskonalec" - miodowe ciasto z kremem i dżemem
(7)
Ciasto Mleczna kanapka
(1)
Korzenny miodownik z kremem grysikowym (Stefanka)
(1)