Muszę przyznać, że co roku z niecierpliwością czekam na zbiory rabarbaru, aby móc przygotować z niego coś smacznego. Tradycyjnie piekę nowe ciasto z nowego przepisu, robię też
kompot rabarbarowy i
rabarbarowe puree-dżem.
Przepis na odwrócone ciasto rabarbarowe przyszedł do mnie niespodziewanie, kiedy z koleżanką zaczęłyśmy rozmawiać o rabarbarze. Powiedziała mi, że robi bardzo smaczne ciasto z rabarbarem i mąką migdałową. I oczywiście, jak zawsze, poprosiłam o przepis.
Potem, kiedy wróciłam do domu, zdałam sobie sprawę, że naprawdę powinnam była zapisać ten przepis, aby go wypróbować, ponieważ szukałam go już w Internecie, ale dlaczego nie upiekłam go wcześniej, nie potrafię odpowiedzieć. Chyba po prostu musiałam poczekać na te dobre rekomendacje. I po jego upieczeniu mogę go już śmiało polecić, bo jest naprawdę pyszny.
Więc naprawdę gorąco polecam, rekomenduję i zachęcam do zrobienia również tego ciasta z rabarbarem i migdałami. Nie pożałujecie, bo smakuje naprawdę fantastycznie i wychodzi naprawdę dobrze.
Ilości składników podane są na formę do pieczenia o średnicy 24 centymetrów.