Odwrócone ciasto rabarbarowe z migdałami

2023-05-22 Autor przepisu Worldrecipes.eu

Odwrócone ciasto rabarbarowe z migdałami
Muszę przyznać, że co roku z niecierpliwością czekam na zbiory rabarbaru, aby móc przygotować z niego coś smacznego. Tradycyjnie piekę nowe ciasto z nowego przepisu, robię też kompot rabarbarowy i rabarbarowe puree-dżem.

Przepis na odwrócone ciasto rabarbarowe przyszedł do mnie niespodziewanie, kiedy z koleżanką zaczęłyśmy rozmawiać o rabarbarze. Powiedziała mi, że robi bardzo smaczne ciasto z rabarbarem i mąką migdałową. I oczywiście, jak zawsze, poprosiłam o przepis.

Potem, kiedy wróciłam do domu, zdałam sobie sprawę, że naprawdę powinnam była zapisać ten przepis, aby go wypróbować, ponieważ szukałam go już w Internecie, ale dlaczego nie upiekłam go wcześniej, nie potrafię odpowiedzieć. Chyba po prostu musiałam poczekać na te dobre rekomendacje. I po jego upieczeniu mogę go już śmiało polecić, bo jest naprawdę pyszny.

Więc naprawdę gorąco polecam, rekomenduję i zachęcam do zrobienia również tego ciasta z rabarbarem i migdałami. Nie pożałujecie, bo smakuje naprawdę fantastycznie i wychodzi naprawdę dobrze.

Ilości składników podane są na formę do pieczenia o średnicy 24 centymetrów.

Registered i zalogowani użytkownicy widzą mniej reklam.

Składniki

    • Rabarbar: 500 gramów
    • masło: 50 gramów
    • migdały łuskane: 50 gramów 
    • Brązowy cukier: 1 szklanka
    • Jajka: 4
    • Mąka migdałowa: 1,5 szklanki
    • Proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    • esencja waniliowa: 1 łyżeczka
    • sól: szczypta

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Najpierw umyj, obierz i pokrój rabarbar na małe kawałki.
  2. 2. Upraż migdały przez kilka minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni Celsjusza i grubo posiekaj.
  3. Reklama
  4. 3. Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia i połóż na niej pokrojone masło.
  5. 4. Włożyć wysmarowaną masłem formę do pieczenia do nagrzanego piekarnika na krótki czas, aby roztopić masło.
  6. 5. Dodaj posiekane migdały i pokrojony rabarbar do roztopionego masła w formie do pieczenia.
  7. 6. Posypać 4 łyżkami brązowego cukru i wymieszać.
  8. 7. Przygotowanie ciasta: Oddziel żółtka od białek.
  9. 8. Dobrze ubij żółtka z pozostałym brązowym cukrem i ekstraktem waniliowym.
  10. 9. Dodaj mąkę migdałową i proszek do pieczenia do masy żółtkowej. Dobrze wymieszać.
  11. 10. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ostrożnie wmieszać łyżką do ciasta.
  12. 11. Wylej przygotowane ciasto na rabarbar w formie do pieczenia.
  13. 12. Piec ciasto w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30-40 minut.
  14. 13. Pozostaw upieczone ciasto na chwilę do ostygnięcia.
  15. 14. Przełożyć ciasto na talerz, odwracając je tak, aby rabarbar znalazł się na wierzchu.
  16. 15. Pozostaw ciasto do całkowitego ostygnięcia (jeśli oczywiście masz cierpliwość), pokrój i ciesz się smakiem!
Odwrócone ciasto rabarbarowe z migdałami
Ciasto z jabłkami i śmietanową pianką
(1)
Ciasto twarogowe z kawałkami czekolady
(1)
Niemiecki strudel z jabłkami
(2)
Lekki sernik z truskawkową skorupką
(1)
Ciasto z jabłkami zapiekane z kremem budyniowym
(1)
Szarlotka na kruchym spodzie
(1)
Półkruche ciasto z jagodami i kruszonką
(1)