Ciastka francuskie z serem ricotta i brzoskwinią

2024-07-15 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Ciastka francuskie z serem ricotta i brzoskwinią
Któż nie marzy o szybkim i smacznym ciachu, którego zrobienie zajmie nam nie więcej niż godzinę, zachwyci niespodziewanych gości i umili chwile przy kawce? :) W naszej lodówce zawsze mamy ciasto francuskie, tak na wszelki wypadek, jakby zachciało nam się czegoś pysznego albo na wypadek wizyty niezapowiedzianych wcześniej gości. Jego uniwersalność do słodkich i słonych dań sprawia, że zawsze znajdzie się dla niego przeznaczenie :) Dziś prezentujemy ciastka francuskie z brzoskwiniami i serkiem ricotta.

Alternatywy składników

  • Ciasto francuskie: Można użyć wersji bezglutenowej dla osób z nietolerancją glutenu.
  • Brzoskwinie: Świeże brzoskwinie mogą zastąpić te z puszki. Można też użyć innych owoców jak nektarynki, morele czy śliwki.
  • Serek ricotta: Alternatywnie można użyć mascarpone lub serka śmietankowego.

Wskazówki dotyczące przepisu

  • Aby ciasto lepiej się skleiło, można użyć białka jajka do posmarowania brzegów przed sklejeniem.
  • Dla dodatkowej chrupkości można posypać ciasteczka grubym cukrem przed pieczeniem.

Korzyści zdrowotne i wady tego dania

  • Ricotta to bogate źródło białka i wapnia, które są niezbędne dla zdrowia kości i mięśni. Zawiera również mniej tłuszczu niż inne sery.
  • Brzoskwinie dostarczają witamin A i C oraz błonnika, co wspiera zdrowie skóry i układu trawiennego.
  • Wadą może być wysoka zawartość cukru w gotowych ciastkach oraz kaloryczność ciasta francuskiego.

Kalorie

  • Całość: około 2000 kcal
  • Porcja (1 ciastko): około 250 kcal

Składniki

    na 8 sztuk:
    • Ciasto francuskie: 2 opakowania
    • Brzoskwinie w syropie: 1 puszka
    • Serek ricotta: 200 gram
    • Cukier wanilinowy: 2 sztuki
    • Cukier: 1,5 łyżki
    • Jajko: 1 sztuka
    • Cukier brązowy lub trzcinowy do posypania (opcjonalnie)

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Nagrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  2. 2. W miseczce wymieszać serek ricotta z cukrami, aż do uzyskania jednolitej masy.
  3. 3. Rozwinąć ciasto francuskie i pokroić na 8 równych kwadratów.
  4. 4. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć kwadraty z jednego ciasta, nałożyć łyżkę serka i połówkę brzoskwini.
  5. 5. Przykryć drugim kwadratem ciasta i przy pomocy widelca skleić brzegi.
  6. 6. Delikatnie naciąć wierzch każdego ciastka, posmarować roztrzepanym jajkiem i opcjonalnie posypać cukrem trzcinowym.
  7. 7. Piec około 30 minut, aż ciastka będą złociste.
  8. 8. Podsumowanie: Ciastka francuskie z serem ricotta i brzoskwinią to doskonały wybór na szybką i smaczną przekąskę, która zadowoli zarówno niespodziewanych gości, jak i domowników. Dzięki prostym składnikom i łatwości wykonania, stanowią idealny deser do kawy lub herbaty.
Jabłkowe koperty
(1)
Miękkie ciastka z czekoladą na serku
(1)
Grysikowe ciasteczka z marmoladą różaną
(1)
Ciasteczka owsiane z czekoladą i orzchami laskowymi
(1)
Pierniczki tradycyjne z lukrem
(1)
Fit ciastka z maszynki w zdrowszej wersji
(1)
Zdrowe - fit ciasteczka owsiane z jabłkami - cynamonem
(1)
Oryginalne pierniki norymberskie
(1)