Chicken stir try - gulasz z kurczaka i warzyw

2021-12-09 Autor przepisu Worldrecipes.eu

Chicken stir try - gulasz z kurczaka i warzyw
Osobiście dość często robię dania stir fry. Przy ich przyrządzaniu wszystko kładłam „niewidoczne”, ale tym razem bardzo precyzyjnie obliczyłam proporcje, żebyście wiedzieli, jak zrobić idealną wersję gulaszu. Tego typu danie to wspaniały sposób na skonsumowanie większej ilości różnych warzyw.

Słyszałam, że niektórzy boją się smażyć takie potrawy, bo do ich sosu potrzebne są specyficzne składniki i patelnie do woka. Sama zrobiłam ten czas tylko sosem sojowym i octem ryżowym. Aha, i upiekłam na prostej patelni.

Takie danie z kurczaka stir fry jest pyszne i podgrzane, dlatego warto włożyć je do lunch boxu.

Możesz również użyć orzechów nerkowca zamiast orzeszków ziemnych.

Registered i zalogowani użytkownicy widzą mniej reklam.

Składniki

    Dla kurczaka:
    • pierś z kurczaka: 3 (500 gramów)
    • sos sojowy: 1 łyżka
    • mąka kukurydziana: 2 łyżki
    • olej: 1 łyżeczka
    • czarny pieprz
    Dla warzyw:
    • brokuły: 0,5 dużego (w osobnych kwiatostanach)
    • marchewki: 1 (pokroić trochę ukośnie)
    • grzyby shiitake (odpowiednie dla innych gatunków): 1 garść (pokrojone)
    • papryki: 1 (pokrojona ze słomą i przekrojona na pół)
    • solone orzeszki ziemne: jedna trzecia szklanki
    • olej: do smażenia
    Dla sosu:
    • sos sojowy: ćwierć szklanki 
    • woda: jedna trzecia szklanki (lub bulionu) 
    • ocet ryżowy: 2 łyżki 
    • płynny miód: 2 łyżki 
    • sos pomidorowy: 1 łyżka 
    • czosnek: 2 ząbki (rozgniecione) 
    • imbir: 1 łyżka (drobno starty) 
    • mąka kukurydziana: 1 łyżeczka

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Najpierw kroimy piersi z kurczaka wzdłuż, a następnie na dwie kolejne części i kroimy je na małe kawałki.
  2. 2. Następnie w pojemniku mieszamy kawałki kurczaka z sosem sojowym i olejem. Dodajemy skrobię i mieszamy.
  3. Reklama
  4. 3. Pozostawiamy do marynowania w temperaturze pokojowej przez około 20 minut.
  5. marinuojami vištienos gabaliukai
  6. 4. Wymieszaj wszystkie składniki na sos.
  7. 5. Na patelni podgrzewamy olej na dużym ogniu.
  8. 6. Dodajemy marynowanego kurczaka i pieczemy, często mieszając, aż będzie w pełni ugotowany.
  9. 7. Następnie usuwamy kurczaka z patelni.
  10. 8. Ponownie rozgrzej olej na dużym ogniu.
  11. 9. Dodajemy brokuły, grzyby i marchew. Możesz dodać trochę wody. Gotujemy, mieszając, przez około kilka minut, aż warzywa zmiękną.
  12. 10. Dodajemy paprykę i smażymy trochę więcej.
  13. 11. Wlewamy sos i doprowadzamy do wrzenia. Ogrzewamy przez około 60 sekund, aż trochę zgęstnieje.
  14. 12. Dodajemy kurczaka i orzechy. Smażymy jeszcze przez około 60 sekund. Warzywa muszą być zmiękczone, ale nadal chrupiące.
  15. 13. Serwujemy i smakujemy!
  16. gulasz z kurczaka - stir fry
  17. 14. Polecenie: Więcej przepisów na sałatki można znaleźć na: Dania z kurczaka.
Chicken stir try - gulasz z kurczaka i warzyw
Sałatka z kurczakiem, ananasem i ryżem
(1)
Sałatka z kapusty pekińskiej z kurczakiem i ananasem
(1)
Pulpety w sosie śmietanowo-serowym
(1)
Soczyste pałeczki z kurczaka
(1)
Kurczak w sosie curry ze śmietana
(2)
Chicken souvlaki - greckie szaszłyki z kurczaka
(1)