Smażone wątróbki z kurczaka z cebulą

2023-05-01 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Smażone wątróbki z kurczaka z cebulą
Pamiętam bardzo wyraźnie, że jako dziecko po prostu nie mogłam znieść duszonych wątróbek z kurczaka. Kilka dni temu, kiedy spróbowałam duszonej wątróbki u mamy, przypomniałam sobie dlaczego, ale kiedy smakuję ją w restauracji, zawsze mi smakuje. I wtedy miałam zasady, aby przygotować pyszną wątróbkę w swojej kuchni. Mogę tylko powiedzieć, że kilka godzin po takim obiedzie, nadal ściskałam te pyszności. Dorośli uwielbiają, dziecko też uwielbiało i mówiło, że jest pyszna, mimo że nawet u babci nie próbowało. 
 
 Do tego dania wybraliśmy wątróbkę drobiową z cebulką z puree ziemniaczanym i ogórkiem kiszonym. Ogórki były. Prawdą jest, że wolałbym trochę więcej wilgoci lub jakiś sos. Widziałem kilka przepisów, w których zamiast octu balsamicznego używa się 100 mililitrów białego wina. Nie mam wątpliwości, że byłoby to glutinowe.

Składniki

    • wątróbka z kurczaka: 500 gramów
    • mleko: ~1 filiżanka
    • onion: 3 duże
    • czosnek: 1 ząbek (opcjonalnie)
    • ocet balsamiczny: 1-2 łyżki stołowe (lub 100 mililitrów białego wina)
    • musztarda ziarnista: 1 łyżeczka (nie jest konieczna, ale naprawdę świetna)
    • cukier brązowy: 1 łyżeczka
    • sól
    • pieprz
    • piment
    • zioła prowansalskie
    • olej: olej do smażenia (lub masło ghee)

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Najpierw oczyść wątróbki z kurczaka, usuwając błony, tłuszcz itp. Jeśli lubisz, możesz je również zmielić, aby smażyły się bardziej równomiernie.
  2. 2. Mlekiem zalać okrojone wątróbki z kurczaka i odstawić na co najmniej 30 minut. Moja mama zawsze mi mówi, że nie ma potrzeby moczyć wątróbek z kurczaka w mleku, ale pomyślałam, że nie zaszkodzi.
  3. 3. Cebulę kroimy w płatki i podsmażamy na rozgrzanej patelni do miękkości i lekkiego zrumienienia.
  4. 4. Posiekaj czosnek i dodaj go do cebuli. Smażyć przez 30 sekund.
  5. 5. Wątróbki z kurczaka odsączyć, osuszyć i ułożyć na patelni. Smażyć po kilka minut z każdej strony. Czas smażenia będzie w dużej mierze zależał od wielkości smażonych kawałków. Wątróbka powinna być zrumieniona, delikatna, a po usmażeniu będzie miała czerwonawy kolor, z którego nie będzie sączyła się krew.
  6. 6. Dodać ocet lub wino, cukier, przyprawy, pieprz, ale bez soli. Dusić przez kilka minut, aby odgazować ocet lub wino.
  7. 7. Na samym końcu doprawić solą. Podawaj z ulubionym dodatkiem i ciesz się!
  8. 8. Porada: Ze smażonymi wątróbkami z kurczaka jest tylko jeden problem - są twarde i niezbyt smaczne, gdy są rozgotowane. Dlatego, gdy nadejdzie czas smażenia wątróbek, lepiej się nie rozpraszać. Innym dobrym sposobem na uniknięcie przegotowania jest usmażenie najpierw wątróbki, zdjęcie jej z patelni, dodanie cebuli na tę samą patelnię i wykonanie wszystkich powyższych czynności do kroku 6. Następnie dodajemy wątróbkę z powrotem na patelnię, mieszamy, doprawiamy solą i po zdjęciu z ognia pozwalamy, aby smaki rozwinęły się przez około minutę.
Ryż z kurczakiem i warzywami
(2)
Szynka w rękawie
(1)
Kurczak (albo indyk) w sosie porowo - musztardowym
(1)
Ryż cytrynowy z kurczakiem, kolendrą i fasolą
(1)