Bajeczne ciasto "Marysieńka" z ciastem orzechowym, biszkoptem kakaowym i kremem !

2020-03-19 Autor przepisu Worldrecipes.eu

Bajeczne ciasto "Marysieńka" z ciastem orzechowym, biszkoptem kakaowym i kremem !
Jedna z popularniejszych ciast - która ma najbardziej zasłużoną o sobie pozytywną opinię. Delikatny czekoladowy biszkopt z budyniowym kremem i ciastem pełnym chrupiący orzechów - bajeczne połączenie. Ciasto najsmaczniejsze jest na drugi lub trzeci dzień.

Registered i zalogowani użytkownicy widzą mniej reklam.

Składniki

    Biszkopt:
    • jajka: 7
    • cukier: 1 szklanka
    • ciemne kakao: 2 kopiaste łyżki 
    • proszek do pieczenia: 1 łyżeczka z górką
    • mąka pszenna tortowa: 5 łyżek z górkami 
    • sól: szczypta
    Ciasto orzechowe:
    • białka: 5
    • włoskie orzechy: 250 gramów pokrojone średnie drobno
    • cukier: 1 pełna po brzegi szklanka
    • mąka ziemniaczana: 1 łyżka z górką
    • mąka pszenna tortowa: 1 łyżka z górką
    • proszek do pieczenia: 1 płaska łyżeczka 
    • sól: szczypta
    Krem budyniowy:
    • żółtka: 5
    • masło lub margaryna: 250 gramów 
    • mleko: 0,5 litra
    • cukier waniliowy: 2 kopiasta łyżki
    • cukier: 1 i ¼ szklanki
    • mąka ziemniaczana: 2 łyżki z małymi górkami 
    Dodatkowo:
    • polewa czekoladowa

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Biszkopt czekoladowy: Na początku białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, wsypać cukier, zmiksować na najszybszych obrotach do uzyskania szklistej bezy.
  2. 2. Następnie wrzucić żółtka, zmiksować na średnich obrotach krótko, do połączenia.
  3. uzyskanie szkliwej bezy
    Reklama
  4. 3. Dalej wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao, zmiksować krótko na średnich obrotach, do połączenia.
  5. dodane składniki na biszkopt czekoladowy
  6. 4. Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyścielić papierem do pieczenia - wylać ciasto.
  7. ciasto rozmieszczone na blaszkę
  8. 5. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni temperatury.
  9. 6. Włożyć biszkopt i piec ~ 35 minut - do suchego patyczka, po upieczeniu ostudzić.
  10. 7. Ciasto orzechowe: Na początku białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, wsypać cukier, zmiksować na najszybszych obrotach do uzyskania szklistej bezy.
  11. 8. Następnie wsypać obie mąki i proszek do pieczenia, zmiksować na średnich obrotach krótko, do połączenia.
  12. zmiksowane składniki na ciasto orzechowe
  13. 9. Na zakończenie wsypać posiekane orzechy.
  14. posiekane orzechy
  15. 10. Wymieszać delikatnie łyżką.
  16. posiekane orzechy z ciastem
  17. 11. Na tą samą blaszkę wyścielić nowym papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i wyrównać powierzchnię.
  18. wyłożone ciasto orzechowe na blaszkę
  19. 12. Piekarnik nagrzać do 180 stopni temperatury.
  20. 13. Następnie włożyć ciasto i piec ~ 30 minut - do suchego patyczka.
  21. 14. Po upieczeniu ciasto wyjąć i ostudzić.
  22. 15. Krem budyniowy: Na początku 5 żółtek ubić z cukrem i cukrem waniliowym na piankę o jasnym kolorze, wlać 0,5 szklanki mleka i dodać mąkę ziemniaczaną.
  23. składniki na krem budyniowy
  24. 16. Wszystko zmiksować do połączenia składników, ale nie za długo.
  25. zmiksowana masa na krem budyniowy
  26. 17. Następnie resztę mleka zagotować, kiedy zawrze wlać mieszaninę i podgrzewając do zagotowania cały czas wymieszać by nie powstały grudki.
  27. 18. Wtedy kiedy masa zgęstnieje intensywnie mieszając gotować przez około 2 - 3 minuty, następnie zdjąć z gazu i ostudzić do temperatury pokojowej.
  28. budyń
  29. 19. Następnie masło lub margarynę (najlepiej o temperaturze pokojowej) zmiksować na puszystą masę, dodać budyń i zmiksować do połączenia składników.
  30. budyń z masłem lub margaryną
  31. 20. Ciasto czekoladowe przeciąć na dwa blaty, możecie to zrobić na przykład za pomocą metody nitkowej.
  32. 21. Znów blaszkę ponownie wyścielić papierem, na którym piekł się ciemny biszkopt, włożyć jeden blat ciemnego ciasta, posmarować połową kremu budyniowego.
  33. blat czekoladowy z kremem budyniowym
  34. 22. Dalej na krem ułożyć ciasto orzechowe i lekko, ale z wyczuciem docisnąć.
  35. 23. Ciasto orzechowe wysmarować pozostałym kremem.
  36. ciasto orzechowe z kremem
  37. 24. Przykryć wierzchnim blatem biszkoptu kakaowego.
  38. ułożony biszkopt kakaowy na ciasto orzechowe z kremem
  39. 25. Ciasto włożyć do lodówki na minimum godzinę.
  40. )
  41. 26. Wtedy przygotować polewę czekoladową i udekorować ciasto.
  42. 27. Na zakończenie włożyć je do lodówki na kilkanaście godzin. Smacznego :)
Bajeczne ciasto "Marysieńka" z ciastem orzechowym, biszkoptem kakaowym i kremem !
Bajeczne ciasto "Marysieńka" z ciastem orzechowym, biszkoptem kakaowym i kremem !
Bajeczne ciasto "Marysieńka" z ciastem orzechowym, biszkoptem kakaowym i kremem !
Bajeczne ciasto "Marysieńka" z ciastem orzechowym, biszkoptem kakaowym i kremem !
Bajeczne ciasto "Marysieńka" z ciastem orzechowym, biszkoptem kakaowym i kremem !
Sposób na nadmiar jabłek - ciasto mocno jabłkowe
(3)
Murzynek z powidłami - najlepszy
(1)
Brownie z kremem twarogowym nadziane owocami leśnymi
(1)
Krucho-drożdżowe ciasto z makiem i masą śliwkową
(2)
Dotyk jesieni ciasto marchewkowe z jabłkami i kremem
(2)
Mazurek śliwkowo - czekoladowy
(1)
Tort - ciasto "Malinowa chmurka" na biszkopcie
(9)
Szarlotka na kruchym spodzie
(1)
Brownie z solonym karmelem i orzechami
(4)
Sernik na zimno (na serkach homogenizowanych)
(1)
Ciasto "Pawełek" - lekko alkoholowe ciasto czekoladowe
(2)