Żeberka wieprzowe z kiszoną kapustą są smaczne i pożywne. Kapusta i wieprzowina, dzieląc się swoimi gustami, tworzą doskonałe danie. Wypróbuj, na pewno ci się spodoba!
Składniki
cebula: 1 szt
żeberka wieprzowego: 600 gram
sól, czarny pieprz: do smaku
olej roślinny: 1 stołowa łyżka
kapusty kiszonej: 1 kg
cukru: szczypta
wody: 100 ml
Wykonanie przepisu
1. Przygotuj niezbędne składniki. Umyj, osusz żeberka wieprzowe i pokrój na porcje, włóż do patelni rozgrzanej olejem roślinnym.
2. Smaż żeberka po obu stronach, aż będą złotobrązowe (około 5-7 minut z każdej strony).
3. Dodajemy sól i pieprz. Kroimy cebulę w drobno kostki.
4. Smaż żeberka z cebulą, mieszając, przez około 5 minut. Cebula powinna być lekko smażona.
5. Kapustę kiszoną, jeśli to pożądane, można lekko umyć solanką, jeśli boisz się, że potrawa okaże się zbyt kwaśna lub słona. Dodaj kiszoną kapustę do smażonych żeber wieprzowych, wymieszaj.
6. Dodaj wodę i szczyptę cukru do mięsa i kapusty, przykryj i gotuj na małym ogniu przez 1-1,5 godziny, od czasu do czasu mieszając.
7. W tym czasie płyn odparuje, a kapusta nabierze pięknego złotego koloru. Mięso na żebrach stanie się miękkie i delikatne.
8. Odżywcze i pyszne żeberka wieprzowe duszone z kapustą są podawane na gorąco. Smacznego!