Żeberka / Kąty z Domowymi Pampuchami i Buraczkami

2023-05-19 Autor przepisu Paulina Wardęcka - Na To Mam Ochotę

Żeberka / Kąty z Domowymi Pampuchami i Buraczkami
Żeberka / Kąty z tego przepisu to zdecydowanie jeden z moich ulubionych obiadów. 

Starannie zamarynowane, wstępnie krótko obsmażane, pieczone pod folią tworzą pyszny sos, pod koniec są przypiekane z wierzchu, mięso staje się idealnie miękkie, kruche, rozpływające się w ustach, aromatyczne (z nutą miodowej słodyczy), podane z delikatną cebulą i domowymi pampuchami i buraczkami.

To nie może nie smakować. 

Czy wiecie, że to mięso jest pozbawione węglowodanów? Za to zawiera sporo białka! Wybierając chude mięso i przygotowując je w ten sposób uzyskujemy posiłek doskonały. 

U mnie w domu już taki obiad został "zarezerwowany" na kolejny weekend ;) Bardzo polecam! 

Składniki

    na pieczone Kąty / Żeberka:
    • 1,5 kg Kątów i/lub Żeberek 
    • 2 przyprawy do Żeberek (najlepsza, niezastąpiona według mnie jest Kamis Przyprawa do Żeberek - sprawdzałam już inne i z nią mają najlepszy smak ;)
    • 1 duża łyżka miodu
    • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
    • 1 łyżka ketchupu
    • 4 liście laurowe
    • 4 ząbki czosnku
    • 8 ziarenek ziela angielskiego
    • 8 cebuli
    • 2 szklanki wrzącej wody
    • + folia aluminiowa! 
    na pampuchy (wyszły mi 24 sztuki):
    • 4,5 szklanki mąki pszennej
    • 35 g drożdży
    • 3 łyżki cukru
    • 1 płaska łyżeczka soli
    • 1/4 szklanki oleju
    • 1 i 1/3 szklanki mleka
    • 2 jajka
    • żółtko
    Najlepsze Buraczki do obiadu:
    • 7 buraków
    • 2 łyżki cukru
    • 1-2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
    • 1 łyżeczka soli
    • sok z 1/2 cytryny 

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Pieczone Kąty / Żeberka: Kąty i Żeberka opłukać i osuszyć.
  2. 2. Paski mięsa pociąć na kawałki długości około 10 cm. (nie za duże).
  3. 3. Umieścić w misce, dodać przyprawę do żeberek, miód, koncentrat i ketchup.
  4. 4. Dobrze zamarynować mięso. Owinąć miskę folią i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 24 godz.
  5. 5. Po tym czasie dobrze wymieszać mięso. Przygotować dużą brytfankę. Kawałki mięsa kłaść na rozgrzanej suchej paleni i krótko obsmażyć z każdej strony, po czym przekładać do brytfanki.
  6. 6. Dodać liście laurowe, posypać mięso zielem i dodać 2 szklanki wrzącej wody. Brytfankę dobrze owinąć od góry folią aluminiową i wstawić do piekarnika 250* na 1,5 godz.
  7. 7. Po tym czasie cebulę pokroić w piórka. Wyjąć brytfankę z piekarnika, ostrożnie podnieść folię aluminiową (para jest bardzo gorąca!) i wmieszać do mięsa cebulę i posiekany czosnek.
  8. 8. Przykryć ponownie tą samą folią. Piec jeszcze około 30 min. Później zdjąć folię aluminiową.
  9. 9. Przemieszać mięso z cebulą i ustawić piekarnik na przypiekanie od góry. Zrumieniać około 15-20 min. Gotowe!
  10. 10. Pampuchy: Zrobić rozczyn. Świeże drożdże pokruszyć do większej miski, wsypać 1 łyżkę cukru, 2 łyżki przesianej mąki, wlać połowę ciepłego mleka (nie gorącego, "zabijemy" drożdże) - wymieszać łyżką do połączenia, przykryć talerzem i odstawić na 15-20 min. do wyrośnięcia.
  11. 11. W tym czasie przesiać pozostałą mąkę do dużej miski (pamiętaj - ciasto podwoi objętość). Jajka i żółtko ubić z pozostałym cukrem na kogel-mogel.
  12. 12. Do przesianej mąki dodać podrośnięte drożdże, ubite jajka, pozostałe ciepłe mleko i szczyptę soli - rozpocząć wyrabianie, ręcznie lub mikserem z odpowiednimi końcówkami przeznaczonymi do tego typu ciast.
  13. 13. Po około 5 minutach, kiedy składniki się połączą, kontynuując pracę dodawać powoli strużką oleju.
  14. 14. Po wykorzystaniu całego tłuszczu wyrabiać ciasto jeszcze około 5 min. Powinno być pulchne, elastyczne, sprężyste, napowietrzone, gładkie.
  15. 15. Przykryć miskę czystą ściereczką lub talerzem i odstawić do podwojenia objętości (najlepiej w ciepłe miejsce) na około 1 godz.
  16. 16. Po tym czasie dobrze zagnieść ciasto. Przygotować stolnicę, lekko obsypać ją mąką i rozwałkować ciasto na grubość 2 cm. Wycinać za pomocą niedużej szklanki kółka.
  17. 17. Przykryć lnianą ściereczką i pozostawić je na około 15-20 min. do podrośnięcia.
  18. 18. W dużym garnku zagotować wodę. Na wierzchu ułożyć gazę (można ją obwiązać bandażem do garnka). Gaza nie może dotykać wody.
  19. 19. Na gazie ułożyć w odstępach wyrośnięte ciasto na pampuchy. Na garnku ułożyć głęboką miskę (o średnicy garnka). Parować kluski około 5-10 min.
  20. 20. Gdy podwoją lub potroją objętość ostrożnie zdjąć miskę (uwaga! para jest bardzo gorąca!) i przełożyć pampuchy na papier do pieczenia. Na gazie ułożyć kolejną porcję.
  21. 21. Najlepsze Buraczki do obiadu: Buraki obrać, umyć, umieścić w garnku i zalać wodą.
  22. 22. Gotować aż będą miękkie. 2 szklanki wody odłożyć, resztę odlać. Przestudzone buraki zetrzeć na tarce o małych oczkach. Umieścić ponownie w garnku dolewając 1 szklankę odłożonej wody buraczanej.
  23. 23. Dodać cukier i sól. Zagotować. Dodać sok z cytryny. Wymieszać. W 1/4 szklanki przestudzonej wody po burakach rozmieszać skrobię ziemniaczaną.
  24. 24. Dodać do buraczków, wymieszać i zagotować, trzymając na ogniu około 1-2 min. Jeśli są zbyt gęste dodać pozostałą wodę.
  25. 25. Ewentualnie doprawić jeszcze cukrem, solą lub sokiem z cytryny.
  26. )
Żeberka / Kąty z Domowymi Pampuchami i Buraczkami
Żeberka / Kąty z Domowymi Pampuchami i Buraczkami
Żeberka / Kąty z Domowymi Pampuchami i Buraczkami
Żeberka / Kąty z Domowymi Pampuchami i Buraczkami
Żeberka / Kąty z Domowymi Pampuchami i Buraczkami
Żeberka BBQ z piekarnika
(1)
Krokiety z mięsem i marchewką
(1)
Żabie Udka w Chrupiącym Cieście
(1)
Wspaniały przepis na brzuszek rolowany na grillu !
(1)