Dynia z cielęciną w piekarniku

2020-05-13 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Dynia z cielęciną w piekarniku
Dynia z cielęciną w piekarniku to wspaniałe danie mięsne do codziennego menu. Znów przyniesiono mi ogromną dynię, tym razem za aż 16 kg, teraz przez cały dzień gotowałem dania z dyni.

Składniki

    • cielęcina: 450 gram
    • dynia: 650-700 gram
    • czosnek: 2 zęby
    • mielona papryka: 0,5 łyżeczki
    • zmielona kolendra: 0,5 łyżeczki
    • sól, pieprz: do smaku
    • olej słonecznikowy: do smażenia
    • woda: 150 ml

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Dynie należy pokroić w duże kostki i smażyć na gorącym oleju przez 1-2 minuty.
  2. smażymy pokrojoną dynię
  3. 2. Przenieś dyni z patelni do miski, wlej trochę więcej oleju roślinnego na patelnię i usmaż plastry cielęciny ze wszystkich stron.
  4. smażymy cielęcinę
  5. 3. Dodaj mięso do miski z dynią. Dodaj paprykę, mieloną kolendrę, sól i pieprz. Grubo posiekaj czosnek.
  6. dodajemy mięso do dyni; przyprawiamy
  7. 4. Wymieszaj mięso z dynią, przenieś do naczynia do pieczenia, nalej trochę wody na dno.
  8. mieszamy całość i przenosimy do naczynia do pieczenia i dodajemy wodę
  9. 5. Przykryj formę folią. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piecz mięso z dynią przez 45-50 minut.
  10. usmażona cielęcina z dynią
  11. 6. Podawaj gotowe naczynie do stołu. Smacznego!
  12. przygotowana cieliecina z dynią
Duszone polędwiczki wieprzowe
(1)
Klasyczne klopsy w pikantnym sosie pomidorowo-paprykowym
(1)
Pasztet z selera z żurawiną
(1)
Wołowina po chińsku: stir-fry z wołowiną i warzywami oraz sosem teriyaki
(1)