Dynia z cielęciną w piekarniku to wspaniałe danie mięsne do codziennego menu. Znów przyniesiono mi ogromną dynię, tym razem za aż 16 kg, teraz przez cały dzień gotowałem dania z dyni.
Składniki
cielęcina: 450 gram
dynia: 650-700 gram
czosnek: 2 zęby
mielona papryka: 0,5 łyżeczki
zmielona kolendra: 0,5 łyżeczki
sól, pieprz: do smaku
olej słonecznikowy: do smażenia
woda: 150 ml
Wykonanie przepisu
1. Dynie należy pokroić w duże kostki i smażyć na gorącym oleju przez 1-2 minuty.
2. Przenieś dyni z patelni do miski, wlej trochę więcej oleju roślinnego na patelnię i usmaż plastry cielęciny ze wszystkich stron.
3. Dodaj mięso do miski z dynią. Dodaj paprykę, mieloną kolendrę, sól i pieprz. Grubo posiekaj czosnek.
4. Wymieszaj mięso z dynią, przenieś do naczynia do pieczenia, nalej trochę wody na dno.
5. Przykryj formę folią. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piecz mięso z dynią przez 45-50 minut.