Zapiekanka rybna z warzywami

2020-04-26 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Zapiekanka rybna z warzywami
Przygotowujemy bardzo proste, niezbyt pracochłonne danie na zwykły codzienny lunch lub kolację. Zapiekanka rybna pieczona w piekarniku z warzywami jest bardzo soczysta, delikatna i satysfakcjonująca. Przepis szczególnie ucieszy zwolenników dobrego odżywiania i miłośników niezbyt wysokokalorycznych potraw.

Jako podstawę bierzemy dowolną rybę (białą lub czerwoną), uzupełniamy ją „mieszanką” warzywną i napełniamy mleczną śmietaną. Piec na złoty kolor, podczas serwowania dodaj pachnące warzywa. Kilka prostych działań kulinarnych - a nasze danie jest gotowe!

Składniki

    • filet z ryby (tilapia, okoń morski itp. lub czerwona ryba): 500 gram
    • mieszanka warzyw (zielony groszek, zielona fasola, słodka papryka itp.): 400 gram
    • sól, pieprz: do smaku.
    Do wypełnienia:
    • jajka: 3
    • śmietana 20% lub wyższa: 250 ml.

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Jeśli ryba jest zamrożona, wcześniej jest całkowicie rozmrożona, umyta, wysuszona. Pokrój filet na średnie kawałki.
  2. kroimy rybny filet na kawałki
  3. 2. Posmaruj naczynie do pieczenia kawałkiem masła, a następnie rozłóż rybę, całkowicie wypełniając dno (w tym przykładzie zastosowano owalny kształt 29 x 20 cm). Posyp warstwę ryby solą i pieprzem.
  4. wykładamy filety do posmarowanego naczynia
  5. 3. Następnie rozłożone warzywa. Możesz wziąć gotową mieszankę warzywną lub zrobić ją sam. Pasuje do rybiej zieleni groszek, kukurydza, marchew, fasolka szparagowa, papryka słodka, kalafior. Im więcej różnych warzyw, tym jaśniejsze i bardziej interesujące będzie danie. Posyp lekko warstwę warzywną solą.
  6. rozkładamy warzywa na filety
  7. 4. Przygotowanie wypełnienia. Jajka wstrząsnąć trzepaczką aż do połączenia.
  8. ubijamy jajka
  9. 5. Dodaj śmietanę, sól / pieprz. Lekko bij.
  10. dodajemy śmietanę i przeprawy
  11. 6. Wlej śmietankowo-jajeczną mieszaninę do warstwy warzywnej.
  12. rozlewamy mieszaninę na warzywa
  13. 7. Wysyłamy go do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni przez 40 minut (do czasu, gdy wypełnienie „złapie” i stanie się złote). Na dnie patelni pozostanie trochę płynnego sosu - jest to absolutnie normalne w przypadku tego dania.
  14. upieczona zapiekanka rybna
  15. 8. Podawaj ciepłą zapiekankę rybną ze świeżymi ziołami. W tym naczyniu jest wystarczająco dużo soczystości i aromatu, dlatego nie są wymagane dodatkowe sosy i wszelkiego rodzaju wzmacniacze smaku. Smacznego!
  16. zapiekanka rybna
Ryba smażona bez panierki
(1)
Sałatka śledziowa z curry
(1)
Delikatne rybne kotlety
(1)
Sałatka śledziowa z buraczkami
(2)
Smażona ryba z ananasem i curry
(1)