Makaron z łososiem, szparagami i suszonymi pomidorami

2024-06-15 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Makaron z łososiem, szparagami i suszonymi pomidorami
Makaron z łososiem, szparagami i suszonymi pomidorami to wykwintne danie, które idealnie łączy bogactwo smaków i zdrowych składników. Łosoś, jako główny składnik, dostarcza niezbędnych kwasów omega-3, które wspomagają zdrowie serca i mózgu. Szparagi są źródłem witamin A, C, E, K, a także kwasu foliowego, który jest niezbędny dla zdrowia układu nerwowego i krwiotwórczego. Suszone pomidory dodają potrawie intensywnego smaku i są bogate w likopen, antyoksydant chroniący przed wieloma chorobami.

Alternatywy składników:

- Łosoś: Można zastąpić innymi rybami morskimi, takimi jak tuńczyk, pstrąg czy dorsz.
- Szparagi: Alternatywą mogą być fasolka szparagowa, brokuły lub groszek cukrowy.
- Śmietanka 30%: Można użyć śmietany roślinnej (np. kokosowej) dla wersji bezmlecznej.
- Parmezan: Można zastąpić grana padano, pecorino romano lub nawet wegańskim zamiennikiem.

Składniki

    • Makaron: 100 g
    • Zielone szparagi: 0,5 pęczka
    • Filet świeżego łososia: 350 g
    • Czosnek: 2 ząbki
    • Suszone oregano: 1/2 łyżeczki
    • Ostra papryka: 1/3 łyżeczki
    • Masło: 1 łyżka
    • Oliwa extra: 1 łyżka
    • Śmietanka 30%: 100 ml
    • Suszone pomidory: 6 kawałków
    • Tarty parmezan lub grana padano

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Szparagi: Opłukać, odłamać twarde końce. Zielone części pokroić na plasterki, główki zachować w całości.
  2. 2. Makaron: Zagotować garnek z posoloną wodą, wrzucić makaron i gotować według instrukcji na opakowaniu. Szparagi dodać na 2 minuty przed końcem gotowania. Całość odcedzić i włożyć z powrotem do garnka.
  3. 3. Łosoś: Odciąć skórę, pokroić w kostkę. Doprawić przeciśniętym czosnkiem, solą, pieprzem, oregano i ostrą papryką.
  4. 4. Smażenie: Na dużej patelni roztopić masło z oliwą, dodać łososia i delikatnie obsmażyć. Wlać śmietankę i zagotować. Dodać pokrojone suszone pomidory, doprawić solą i pieprzem.
  5. 5. Połączenie składników: Do garnka z makaronem i szparagami dodać zawartość patelni i delikatnie wymieszać.
  6. 6. Podanie: Wyłożyć na talerze i posypać tartym parmezanem lub grana padano.
  7. 7. To danie jest doskonałym wyborem na elegancki obiad czy romantyczną kolację. Przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a efekt zadowoli najbardziej wymagających smakoszy.
Makaron z tuńczykiem w sosie pomidorowym
(1)
Wegetariańska makaronowa zapiekanka
(17)
Pasta - Makaron z burratą i sosem pomidorowym
(1)