Wspaniały przepis na brzuszek rolowany na grillu !
Wspaniały przepis na brzuszek rolowany na grillu !
2020-02-25
Autor przepisu
Worldrecipes.pl
Wspaniały przepis na brzuszek rolowany na grilli, z delikatnym i smaczną marynatą, to nie taki jak w sklepach. Poczujcie to sami, radzę !
Składniki
wąski brzuszek wieprzowy bez skóry: 1 kilogram
sól zmiękczająca mięso
olej: 100 mililitrów
ostra papryka: 1 łyżka
słodkiej papryka: 2 łyżki
sól: 1 płaska łyżeczka
czosnek granulowany: 1 łyżka
przyprawy do grilla: 1 łyżka
jarzynka: 1 łyżka
syropu trzcinowego DIAMANT: 2 łyżki
pepsi: 100 mililitrów
patyczki do szaszłyków
Wykonanie przepisu
1. Na początku brzuszek dobrze myjemy wodą i kroimy na plastry grubości około 1 cm. Każdy plaster nakłuwamy widelcem. Każdy plaster delikatnie posypujemy solą zmiękczającą i pocieramy palcami.
2. Robimy marynatę: W tym celu mieszamy olej z pepsi i syropem trzcinowym, po czym dodajemy przyprawy: paprykę ostrą, paprykę słodką, sól, czosnek granulowany, przyprawę do grilla i jarzynek i mieszamy.
3. Następnie przygotowany brzuszek wkładamy do miski i lejemy marynatę. Delikatnie mieszamy, aby marynata pokryła każdy kawałek mięsa. Owijamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na całą jeden dzień.
4. Na zakończenie przed grillowaniem każdy plaster mięsa zawijamy na patyczek.
Po zamarynowaniu boczek grillujemy na rozgrzanym grillu przez około 20 minut, w zależności jaki stopień wypieczenia chcecie. Smacznego !