Wędzone mięso w wędzarni w domu

2020-06-04 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Wędzone mięso w wędzarni w domu
Niesamowicie smaczna i pachnąca przekąska !!! Chwalenie wędzonego mięsa nie ma sensu. Jego smak i aromat są znane wielu. Ale nie wszyscy wiedzą, że można go ugotować w domu. Ale do tego konieczne jest posiadanie wędzarni. Podzielę się z Wami jednym z przepisów na jego przygotowanie.

Składniki

    • wieprzowina: 2 kg 
    • woda: 2 l
    • sól: 200 gram
    • cukier: 20 gram 
    • jagody jałowca: 30 gram
    • piment: 1 stołowa łyżka
    • ziarnka pieprzu: 10 gram
    • bazylia: 1 łyżeczka 
    • czosnek: 6 ząbków 
    • liść laurowy: 4 szt

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Aby uzyskać pyszne wędzone mięso, musisz je najpierw marynować. Aby to zrobić, wlej wymaganą ilość wody do garnka. Dodaj obrany i posiekany czosnek, pieprz, suchą bazylię, sól i cukier. Pokrój liść laurowy na kawałki i dodaj go do garnka wraz z jagodami jałowca. Podpal wszystko, doprowadzając do wrzenia. Następnie zdejmij z ognia, przykryj i ostudź do temperatury pokojowej.
  2. przygotowujemy marynat
  3. 2. Zanurz wieprzowinę w schłodzonej marynacie, aby była całkowicie pokryta płynem. Umieść coś ciężkiego na wierzchu, aby mięso nie unosiło się nad powierzchnią. Pozostaw mięso do marynowania w tej formie w temperaturze pokojowej na 2 dni.
  4. umieszczamy mięso w marynacie
  5. 3. Po dwóch dniach wyjmij mięso z marynaty i spłucz pod bieżącą wodą. Pozwól wodzie całkowicie spłynąć z mięsa.
  6. płuczemy mięso wodą
  7. 4. Owiń każdy kawałek i nitkę w dobrze wentylowanym miejscu na kolejny dzień. Moje mięso wisiało w kuchni przy oknie.
  8. owijamy kawałki nitkę w wentylowanym miejscu
  9. 5. Do palenia posyp trociny olchowe na dnie wędzarni. Połóż mięso na ruszcie wędzarni. Wątki nie muszą być usuwane. Umieść mięso w wędzarni, przykryj i gotuj w ogniu przez 50 minut. Następnie wyjmij wędzarnię z ognia i odstaw na kolejne 10-15 minut bez otwierania.
  10. umieszczamy mięso w wędzarni
  11. 6. Gotowe mięso można natychmiast zjeść na gorąco. Ale po leżeniu w lodówce można go pokroić w kanapki lub jako przekąskę. Aromat pochodzący z gotowego mięsa jest po prostu fantastyczny i po prostu nie można się oprzeć, aby nie spróbować kawałka na gorąco. Pomóż sobie!
  12. 7. Do palenia używamy wieprzowiny. Możesz wziąć dowolną część tuszy. Ale najsmaczniejszą rzeczą jest warstwa wieprzowiny z niewielką ilością boczku i skórki. Dzięki obecności tego tłuszczu gotowe danie okazuje się dość soczyste.
  13. 8. W dawnych czasach wędzone potrawy były podawane w wielkie święta, ale mamy okazję ugotować je dla siebie w dowolnym momencie.
  14. wędzone mięso w wędzarni
Wędzone mięso w wędzarni w domu
Wędzone mięso w wędzarni w domu
Wędzone mięso w wędzarni w domu
Wędzone mięso w wędzarni w domu
Żabie Udka w Chrupiącym Cieście
(1)
Pieczeń wołowa z czosnkiem
(1)
Kotlety z wołowiny
(1)
Wątroba wołowa wschodnia
(17)