Waniliowa Panna Cotta z Płynnym Toffee w Środku

2024-06-16 Autor przepisu Paulina Wardęcka - Na To Mam Ochotę

Waniliowa Panna Cotta z Płynnym Toffee w Środku
Waniliowa Panna Cotta z Płynnym Toffee w Środku to deser, który łączy klasyczny włoski smak z niespodzianką w postaci płynnego sosu toffi. To połączenie delikatnej, kremowej konsystencji z wyrazistą słodyczą toffi sprawia, że deser ten jest wyjątkowy i zaskakujący. Spożywanie takich deserów, jak panna cotta, może przynieść wiele korzyści, przede wszystkim dzięki głównemu składnikowi – śmietance. Śmietanka jest bogata w tłuszcze, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu i układu nerwowego. Ponadto, wanilia używana w przepisie ma właściwości antyoksydacyjne i może wspomagać procesy trawienne.

Alternatywy składników:

- Zamiast cukru waniliowego można użyć zwykłego cukru z dodatkiem ekstraktu z wanilii.
- Zamiast śmietanki 30%, można użyć śmietanki kremówki 36% dla jeszcze bardziej aksamitnej konsystencji.

Składniki

    • Śmietanka 30%: 500 ml
    • Mleko: 1/2 szklanki
    • Cukier waniliowy (cukier przechowywany w słoiku z laską wanilii): 1/2 szklanki
    • Żelatyna: 3 łyżeczki
    • Plasterki banana: 4-5 sztuk
    • Domowy sos toffi (tutaj przepis)

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Żelatyna: 3 łyżeczki.
  2. 2. Zalać mlekiem tylko do przykrycia. Zamieszać i odstawić do napęcznienia.
  3. 3. Pozostałe mleko: 1/2 szklanki, Śmietanka: 500 ml, Cukier waniliowy: 1/2 szklanki.
  4. 4. Wymieszać i podgrzewać w garnuszku na małym ogniu do zawrzenia. Zdjąć z ognia.
  5. 5. Żelatyna: rozpuszczona.
  6. 6. Dodać do garnuszka (można włożyć na 5 sekund do mikrofali) i dokładnie wymieszać.
  7. 7. Masa śmietankowa: 2 łyżki na kokilkę.
  8. 8. Odstawić w chłodne miejsce do szybkiego stężenia. Następnie do każdej kokilki włożyć pusty kieliszek - do góry nogami - i lekko docisnąć.
  9. 9. Masa śmietankowa: do 3/4 wysokości kokilki.
  10. 10. Zalać prawie całą ciepłą masą śmietankową. Odstawić do stężenia w chłodne miejsce.
  11. 11. Sos toffi: wlać do pustych miejsc.
  12. 12. Przykryć plasterkiem banana i wyłożyć pozostałą masę śmietankową.
  13. 13. Deser: odstawić do całkowitego stężenia.
  14. 14. Przechowywać w chłodzie.
  15. 15. Kokilki: umieścić w naczyniu z gorącą wodą - na 1-2 min.
  16. 16. Wyłożyć na talerzyk przed podaniem.
  17. 17. Wskazówki: Stopniowe schładzanie masy śmietankowej zapobiegnie rozwarstwieniu się panna cotty​.
  18. 18. Deser najlepiej smakuje z dodatkiem świeżych owoców lub musu owocowego.
  19. 19. Ten przepis jest doskonałą propozycją na różne okazje, od rodzinnych spotkań po eleganckie przyjęcia​. Smacznego!
Waniliowa Panna Cotta z Płynnym Toffee w Środku
Waniliowa Panna Cotta z Płynnym Toffee w Środku
Recepto autorius Na To Mam Ochotę

Answering to comment

Risalamande - przepis
(1)
Tarta z kremem budyniowym
(1)
Oryginalny przepis na wypiek - Bąbelkowych gofrów
(12)
Biszkopt z truskawkami i polewą
(1)
Domowe sezamki
(1)