Na blogu były już Udka z Pieczarkami (tutaj przepis), jednak tym razem przygotowałam je nieco inaczej, a przede wszystkim zatopiłam urozmaiciłam o sos z dodatkiem śmietanki i dużej, dużej ilości natki pietruszki. W tym połączeniu wokół mięsa tworzy się rodzaj pysznej glazury.
Podane z podsmażonymi pampuchami i buraczkami smakuje wyjątkowo dobrze :) Polecam!
Składniki
8 udek z kurczaka bez kości
200 ml śmietanki 30%
500 g pieczarek
1 duża cebula
1/2 przyprawy do kurczaka
1 łyżka marynaty czosnkowo-pomidorowej do kurczaka
1/2 łyżeczki jarzynki
1 pęczek posiekanej natki pietruszki
mąka ziemniaczana (dzięki niej udka otoczą się sosem, powstanie "glazura")
Wykonanie przepisu
1. Udka zamarynować w przyprawie do kurczaka i marynacie. Odstawić na min. 2 godziny.
2. Następnie obtoczyć w mące ziemniaczanej. Ułożyć na talerzu Crispy i wstawić do mikrofali.
3. Piec na funkcji 6 zmysł poziom 2 (kurczak). Powtarzam pieczenie 2-3 razy, za każdym razem obracając mięso.
4. Można również ułożyć udka na blaszce i piec w piekarniku nagrzanym do 250*, do zarumienienia i wypieczenia z obu stron.
5. Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę. Umieścić na patelni, podlać 3/4 szklanki wody. Smażyć do odparowania płynów. Pod koniec dodać jarzynkę. Wymieszać.
6. Podsmażyć na suchej patelni lub z dodatkiem odrobiny tłuszczu, który puściło mięso. Podsmażone pieczarki z cebulą podlać 3/4 szklanki wody. Zagotować.
7. Dodać śmietankę i energicznie wymieszać.
8. Dodać udka z kurczaka. Połączyć delikatnie z sosem. Zagotować. Pod koniec dodać natkę pietruszki. Wymieszać. Doprawić do smaku.
9. Podawać posypane dodatkowo natką. Rewelacyjne w połączeniu z podsmażanymi pampuchami i buraczkami.