Udka w Sosie Śmietankowo-Pieczarkowym

2023-05-30 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Udka w Sosie Śmietankowo-Pieczarkowym
Na blogu były już Udka z Pieczarkami (tutaj przepis), jednak tym razem przygotowałam je nieco inaczej, a przede wszystkim zatopiłam urozmaiciłam o sos z dodatkiem śmietanki i dużej, dużej ilości natki pietruszki. W tym połączeniu wokół mięsa tworzy się rodzaj pysznej glazury. 

Podane z podsmażonymi pampuchami i buraczkami smakuje wyjątkowo dobrze :) Polecam!

Składniki

    • 8 udek z kurczaka bez kości
    • 200 ml śmietanki 30%
    • 500 g pieczarek
    • 1 duża cebula
    • 1/2 przyprawy do kurczaka
    • 1 łyżka marynaty czosnkowo-pomidorowej do kurczaka
    • 1/2 łyżeczki jarzynki
    • 1 pęczek posiekanej natki pietruszki
    • mąka ziemniaczana (dzięki niej udka otoczą się sosem, powstanie "glazura")

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Udka zamarynować w przyprawie do kurczaka i marynacie. Odstawić na min. 2 godziny.
  2. 2. Następnie obtoczyć w mące ziemniaczanej. Ułożyć na talerzu Crispy i wstawić do mikrofali.
  3. 3. Piec na funkcji 6 zmysł poziom 2 (kurczak). Powtarzam pieczenie 2-3 razy, za każdym razem obracając mięso.
  4. 4. Można również ułożyć udka na blaszce i piec w piekarniku nagrzanym do 250*, do zarumienienia i wypieczenia z obu stron.
  5. 5. Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę. Umieścić na patelni, podlać 3/4 szklanki wody. Smażyć do odparowania płynów. Pod koniec dodać jarzynkę. Wymieszać.
  6. 6. Podsmażyć na suchej patelni lub z dodatkiem odrobiny tłuszczu, który puściło mięso. Podsmażone pieczarki z cebulą podlać 3/4 szklanki wody. Zagotować.
  7. 7. Dodać śmietankę i energicznie wymieszać.
  8. 8. Dodać udka z kurczaka. Połączyć delikatnie z sosem. Zagotować. Pod koniec dodać natkę pietruszki. Wymieszać. Doprawić do smaku.
  9. 9. Podawać posypane dodatkowo natką. Rewelacyjne w połączeniu z podsmażanymi pampuchami i buraczkami.
Udka w Sosie Śmietankowo-Pieczarkowym
Udka w Sosie Śmietankowo-Pieczarkowym
Udka w Sosie Śmietankowo-Pieczarkowym
Ryż z kurczakiem i warzywami
(2)
Leczo z mięsem mielonym
(1)
Pikantne skrzydełka z kurczaka z pieczonymi warzywami
(1)
Bigos z kapusty mieszanej
(1)
Krewetki z suszonymi pomidorami, szpinakiem i sosem śmietanowym
(1)
Smażony karp w cieście z suszoną bazylią
(1)