Szybkie pizzerinki (z ciasta bez wyrastania)

2022-07-27 Autor przepisu Szefowa w swojej kuchni. ;-)

Szybkie pizzerinki (z ciasta bez wyrastania)
Pizzerinki to nic innego jak pizza w bardziej poręcznej wersji:). Świetne na imprezy lub do zabrania na wynos, smakują dobrze także na zimno lub odgrzane. Przygotowałam je z mojego ulubionego ciasta na pizzę, które nie musi wyrastać. 

Składniki

    Ciasto:
    • 1 i 1/2 szklanki mąki
    • 1/2 szklanka ciepłego mleka
    • 25g świeżych drożdży
    • 2 łyżki oleju 
    • 1/2 łyżeczki cukru
    • 1/2 łyżeczka soli
    Dodatki: 
    • 150g szynki w kawałku
    • 100g mozzarelli
    • 1 cebula
    • 5 pieczarek
    • 4-5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
    • zioła do pizzy, czosnek granulowany, pieprz  

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Mąkę mieszamy w misce z cukrem i solą, dodajemy olej. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym (nie gorącym!) mleku. Wlewamy do miski. Wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta
  2. 2. Ciasto dzielimy na 8 części. Każdą z nich rozgniatamy na blacie na kształt koła, zaginamy brzegi jak w tradycyjnej pizzy. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  3. 3. Szynkę i mozzarellę tarkujemy, cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w plastry.
  4. 4. Pizzerinki smarujemy koncentratem, posypujemy przyprawami, układamy dodatki w dowolnej kolejności.
  5. 5. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez około 10 minut.
Szybkie pizzerinki (z ciasta bez wyrastania)
Szybkie pizzerinki (z ciasta bez wyrastania)
Szybkie pizzerinki (z ciasta bez wyrastania)
Pizza z boczkiem i serem
(1)
Pizza dietetyczna na owsianym spodzie z kurczakiem
(3)
Domowa pizza z salami i pieczarkami
(1)
Ciasto na pizzę
(1)
Chicago Deep Dish Pizza - wegetariańska pizza typu deep dish bez mięsa
(1)