Smażona gładzica na patelni

2023-01-02 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Smażona gładzica na patelni
Dlaczego ludzie kupują tak mało gładzicy, że wydaje się, jakby w ogóle nie kupowali? No cóż, teoretycznie wiem, że kupują, gotują i smakują, ale stojąc w kolejce po rybę zauważyłem, że wszyscy wręcz szarpią się o rybę z przeceny: morsa, leszcza czy karpia. Ale nie jedna osoba przede mną uznała za atrakcyjny zakup gładzicy, której cena za kilogram była dość śmieszna. No tak, wiem, że to nie są duże ryby, ale za tę cenę można by napełnić worek. :)

Nie załadowałam całej torby, ale kupiłam dla siebie, na jeden raz. Za 2 naprawdę dobrej wielkości gładzice zapłaciłem niewielką kwotę. Jednym słowem było to tańsze niż guma do żucia. I oczywiście nie zjadłam wszystkiego na pierwszym posiedzeniu... Na śniadanie zostały dwa kawałki.

Z gładzicą to naprawdę nic wielkiego. Przynosisz go, odcinasz głowę, płetwy i ogon, wyciągasz wnętrzności, przejeżdżasz kilka razy nożem po skórze, kroisz na kawałki lub filetujesz i możesz przyrządzić go jakkolwiek chcesz.

Tym razem byłam bardzo głodna i nie miałam ochoty na żadne falbanki, więc ugotowałam gładzicę na patelni bardzo prosto. Wyszło tak prosto, ale bardzo smacznie. Więc i ty możesz spróbować.

Jedna osoba, która je bardzo bogato, dwie, które nie jedzą bardzo bogato lub potrzebowałam go na kolację i śniadanie. 

Składniki

    • Flądra: 2 średniej wielkości
    • gruboziarnista sól morska: kilka szczypt
    • mieszanka pieprzowa: kilka szczypt
    • mielona kolendra: szczypta
    • mąka: 1 garść
    • olej: trochę
    • masło: 1 łyżka
    • słodki sos pomidorowy: kilka łyżek (użyłam z figami; można wziąć zwykły koncentrat pomidorowy i dodać do niego odrobinę cukru)

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Proces ten jest naprawdę dość szybki i prosty. Kawałki ryby posypujemy przyprawami i odstawiamy na około 10 minut.
  2. 2. Następnie obtoczyć w mące.
  3. 3. Na patelni rozgrzać olej i masło (ja dodaję masło nieco później, ale można od razu).
  4. 4. Smaż gładzice na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony. Kiedy jest już prawie ugotowany, dodajemy sos pomidorowy i przeszukujemy ze wszystkich stron na najwyższym ogniu. Przecier pomidorowy pięknie przylega do ryby i dodaje jej słodkawej kwasowości.
  5. 5. Można go podać z miękkim pieczywem, ciemną bułką tartą lub po prostu z warzywami. Było to naprawdę bardzo smaczne. Więc kup gładzicę i ugotuj ją. Smacznego!
Smażona gładzica na patelni
Smażona gładzica na patelni

Answering to comment

Pasta z wędzonej makreli
(1)
Fish and chips - najlepszy przepis
(1)
Delikatne rybne kotlety
(1)
Karp w Galarecie
(1)