Sałatki z kapusty zachwycają zarówno swoim wyglądem, jak i smakiem. Przygotuj się szybko i łatwo. Pasuje do innych warzyw. Lubię przyprawiać sałatki olejem roślinnym, ale możesz użyć kwaśnej śmietany lub majonezu jako sosu.
Składniki
biała kapusta: 350 gram
świeży ogórek: 1
marchewki: 1
groszek konserwowy: 6 łyżek
zielona cebula: 0,5 wiązki
koperek: 0,5 wiązki
czosnek: 1 ząbek
olej roślinny: 4 łyżki
mielony czarny pieprz: 0,2 łyżeczki
sól: 0,2 łyżeczki
Wykonanie przepisu
1. Drobno posiekaj kapustę, lekko zetrzyj i zmiel sól.
2. Odcedź groszek z marynaty, zetrzyj marchewkę na koreańskiej tarce do marchwi, pokrój ogórek na małe kostki.
3. Umyj zieloną cebulę i koperek, osusz, drobno posiekaj.
4. Dodaj do kapusty pokrojone warzywa, groszek i warzywa.