Jedna z moich ulubionych sałatek - kurczak i mozzarella - coś cudownego razem. Pasuje na wszelkie okazje. Także w przypadku gdy nam zostaje kotlety z obiadu - możno ich skożystać.
1. Na początku mozzarellę kroimy w 1 cm kosteczkę.
2. Następnie przyprawiamy przyprawami - solą, pieprzem, słodką papryką oraz ziołami, mieszamy i odstawiamy na 30 minut.
Reklama
3. Dalej filety myjemy, osuszamy, lekko rozbijamy, posypujemy przyprawą, odstawiamy na 20 minut.
4. Po tym czasie zanurzamy w rozkłóconym jajku, następnie panierujemy w tartej bułce, smażymy na złoto na oleju. Kiedy już wystygnie kroimy w kosteczkę.
5. Następnie liście sałaty myjemy, osuszamy, rwiemy na mniejsze kawałki.
6. Ogórka kroimy w kosteczkę.
7. Szczypiorek siekamy.
8. Składniki na sos mieszamy ze sobą i odstawiamy na 10 minut.
9. Potem pomidorki kroimy na połówki - o tej porze roku sparzamy je i obieramy ze skórki.
10. Na zakończenie w dużej misce mieszamy sałatę, ogórka, mozzarellę, pomidory, szczypiorek i pokrojone mięso. Podajemy z sosem czosnkowym. Smacznego !