Sałatka „Jesień w słoiku” na zimę

2020-05-21 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Sałatka „Jesień w słoiku” na zimę
Chcę zasugerować, aby spróbować przygotować sałatkę z jesiennych warzyw na zimę - Autumn in the Bank. W zeszłym roku zrobiłem 2 słoiki do testowania, w tym zrobię więcej, podobała nam się sałatka. Taki preparat jest dobry do gotowanych ziemniaków, do pieczonego mięsa lub grilla.

W przepisie obliczenia podano dla 2 puszek o pojemności 0,7 litra.

Składniki

    • bakłażan: 200 gramów
    • biała kapusta: 200 gramów
    • świeży ogórek: 200 gramów
    • pomidor: 300 gramów
    • marchewki: 150 gram
    • cebula: 180 gramów
    • olej roślinny: 3 łyżki
    • papryka: 250 gram
    • sól (z małym szkiełkiem): 1 łyżeczka
    • kwas octowy 70% (niekompletna łyżka deserowa)
    • czarny pieprz (mielony): do smaku
    • cukier: 2,5 łyżeczki

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Przygotuj warzywa: bakłażan, cebula, obierz marchewki. Pieprz do usuwania nasion i łodygi.
  2. przygotowujemy warzywa
  3. 2. Włóż posiekaną kapustę, pokrojona w słomki marchew, bakłażan do głębokiej miski.
  4. wkładamy posiekaną kapustę, marchew, bakłażan do miski
  5. 3. Posiekana papryka, cebula, pokrojona na ćwiartki pierścieni.
  6. cebula i papryka pokrojona w ćwiartki pierścieni
  7. 4. Następnie ogórki i pomidory pokroić w koła.
  8. kroimy ogórki j pomidory w koła
  9. 5. Dodaj sól, cukier, czarny pieprz. Mieszaj i zostaw na kilka godzin.
  10. dodajemy sól, cukier, czarny pieprz
  11. 6. Włóż warzywa do rondla i wyróżniający się sok, wlej olej roślinny.
  12. wkładamy warzywa i sok do rondla , i wlewamy olej roślinny
  13. 7. Mieszaj od czasu do czasu, gotuj.
  14. gotujemy mieszając
  15. 8. Dodaj kwas octowy i zdejmij z ognia.
  16. dodajemy kwas octowy
  17. 9. Ułóż sałatkę w sterylizowanych słoikach.
  18. wykładami sałatkę do słoików
  19. 10. Przykryj pokrywkami.
  20. przykrywamy słoiki pokrywkami
  21. 11. Sterylizuj 15 minut od momentu zagotowania wody. Sterylizuję w kuchence wielofunkcyjnej, programie Multi-Cook.
  22. sterylizujemy w kuchence wielofunkcyjnej
  23. 12. Usuń słoiki z wody, dokręć pokrywki.
  24. wybieramy słoiki z wody i odkręcamy pokrywki
  25. 13. Pozostawić do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Udane puste miejsca!
  26. przygotowana sałatka „jesień w słoiku” na zimę
Zielona sałata lodowa z krewetkami
(1)
Sałatka z kurczakiem, mixem kasz i fetą
(1)
Sałatka z kabanosem i makaronem
(1)