Sałatka z sojowej szparagi

2020-06-05 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Sałatka z sojowej szparagi
Dziś ugotujemy z tobą ciekawą sałatkę z marchewki i szparagów sojowych. Przepis na gotowanie jest bardzo prosty, jedyny moment wpływający na czas gotowania - Szparagi należy moczyć wcześniej przez siedem godzin, a nawet osiem! Ta sałatka jest również nazywana fuju.

Składniki

    • cebula: 1 szt
    • marchewki: 2 szt
    • szparagów sojowych: 200 gramów 
    • czosnek: 5 ząbków 
    • sos sojowy: 3 stołowe łyżki 
    • ocet ryżowy: 3 stołowe łyżki 
    • sól: 1,5 łyżeczki 
    • cukier: 1 łyżeczka 
    • olej roślinny
    • czarny pieprz
    • czerwona papryka
    • kolendra: 1,5 łyżeczki 
    • pietruszka
    • białe nasiona sezamu

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Bardzo kocham Fuju często kupuję go w supermarkecie. Dlatego postanowiłem zrobić taką sałatkę samodzielnie, aby zaoszczędzić trochę pieniędzy. Oczywiście w przyszłości spróbuję ugotować inne sałatki ze szparagów, ale o tym później.
  2. 2. Zacznijmy od namoczenia szparagów. Zajmie to około siedmiu do ośmiu godzin. Chociaż jeśli paczka wskazuje inną liczbę godzin, trzymaj się jej.
  3. namaczamy szparagi
  4. 3. Po namoczeniu szparagów możesz zacząć gotować naszą sałatkę.
  5. po namoczeniu szparagów robimy sałatkę
  6. 4. Zróbmy sos. Aby to zrobić, weź czosnek, ocet, sos sojowy, czerwoną paprykę, jedną łyżeczkę cukru, olej.
  7. przygotowane składniki na sos
  8. 5. Wymieszaj wszystko, dodaj czarny pieprz.
  9. wszystko mieszamy i dodajemy czarny pieprz
  10. 6. Weź marchewki, obierz ją.
  11. obieramy marchewkę
  12. 7. Zetrzyj marchewki lub pokrój je w słomki.
  13. ścieramy marchew na tarce
  14. 8. Dodaj szczyptę cukru i pół łyżeczki soli do marchewki. Dokładnie opłucz marchewki.
  15. dodajemy cukier i sól do marchewki
  16. 9. Wrzuć szparagi sojowe do durszlaka, spuść wodę i pokrój warzywa na małe kawałki.
  17. kroimy szparagi
  18. 10. Następnie połącz marchew ze szparagami. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  19. łączymy marchew ze szparagami
  20. 11. Weź cebulę, obierz i pokrój w kostkę. Zrób to samo z czosnkiem.
  21. kroimy cebulę w kostkę
  22. 12. Teraz musisz wziąć naczynia do smażenia, wrzucić do niego cebulę i czosnek, wszystko dobrze usmażyć.
  23. smażymy cebulę i czosnek
  24. 13. Następnie musisz dodać czerwoną paprykę i zmieloną kolendrę do cebuli.
  25. dodajemy czerwoną paprykę i kolendrę do cebuli
  26. 14. Następnie wlej usmażoną masę na marchewkę i szparagi. Wymieszaj wszystko.
  27. wylewamy usmażona masę na marchew i szparagi
  28. 15. Dodaj więcej czosnku i czarnego pieprzu do potrawy, sól do smaku.
  29. dodajemy przyprawy
  30. 16. Wymieszaj wszystko.
  31. całość mieszamy
  32. 17. Następnie włóż sałatkę do niektórych naczyń i włóż do lodówki,
  33. wykładamy sałatkę do naczyń i wkładamy do lodówki
  34. 18. Po upływie dwóch godzin pokrój natkę pietruszki i dodaj ją do sałatki.
  35. po upływie czasu dodajemy pokrojoną pietruszkę do sałatki
  36. 19. Następnie posyp gotowe naczynie białymi ziarnami sezamu. Udekoruj gałązkami pachnącej pietruszki i podaj sałatkę na stół.
  37. posypujemy sałatkę białymi ziarnami sezamu
  38. 20. A oto zdjęcie naszego FUJU. Smacznego!
  39. 21. Przepis na sałatkę ze szparagów sojowych.
  40. 22. I to jest podobny przepis wideo na tę koreańską sałatkę. W filmie mówię znacznie więcej o tym, jak go przygotować, abyś mógł obejrzeć film!
  41. przygotowana sałatka z sojowej szparagi