1. Zanurz makaron w osolonej wrzącej wodzie i gotuj zgodnie z czasem wskazanym na opakowaniu. Aby się nie rozpadły i nie zagotowały, gotuj je przez 30-40 sekund mniej niż to konieczne, następnie spuść wodę, dodaj trochę bezwonnego oleju roślinnego, wymieszaj i pozostaw na 3-4 minuty, przykryte pokrywką. Jednak po 2 minutach makaron należy ponownie wymieszać. Po infuzji wlej rogi z patelni do durszlaka i ostudź do temperatury pokojowej.
2. Rozmrozić filet z kurczaka, spłukać i zagotować w czystej i lekko osolonej wodzie do miękkości. Następnie usuń mięso drobiowe, połóż je na desce do krojenia i ostudź do temperatury pokojowej. Tak przygotowany filet pokroić w drobną kostkę lub rozerwać na włókna. Zamiast fileta możesz również użyć piersi z kurczaka, ale po ugotowaniu będziesz musiał usunąć z niego skórkę i uwolnić mięso z kości.
3. Dokładnie opłucz ogórki i pomidory, wysusz, a następnie pokrój w małe kostki. Uwaga: koniecznie sprawdź, czy skórka ogórka smakuje gorzko, być może trzeba ją obrać przed pokrojeniem warzyw.
4. Rozłóż boczek na desce do krojenia i pokrój w małe kostki.
6. Dokładnie opłucz liście sałaty pod bieżącą wodą, wysusz i wytnij dolną część, ale trochę, dosłownie 2-3 centymetry.
7. Umieść wszystkie przygotowane składniki z wyjątkiem sałaty w głębokim talerzu, posól i posmakuj majonezem do smaku. Następnie dokładnie wymieszaj i podawaj. Uwaga: przypraw sałatkę bezpośrednio przed podaniem, jeśli wcześniej ugotujesz potrawę, po prostu posol ją bez dodatku majonezu.
8. Połóż liście zieleni na półmisku, połóż na nich gotową sałatkę z makaronem i kurczakiem. Możesz to zrobić na wspólnym naczyniu, możesz natychmiast podzielić wszystko na porcje, zrób to, co uważasz za słuszne. A co najważniejsze, ciesz się procesem gotowania i pysznym jedzeniem, które w rezultacie otrzymałeś. Smacznego!
9. Wskazówki dotycząca przepisa: Filet z kurczaka może być nie tylko gotowany, ale także duszony lub pieczony na grillu. W przypadku pikatnego smaku wybierzcie wędzonego drobiu.
10. Wskazówki dotycząca przepisa: Liście sałatki nie są niezbędnymi składnikami tego dania. Można je zastąpić gałązkami pietruszki lub kolendry.
11. Wskazówki dotycząca przepisa: Dla miłośników ostrego, można urozmaicić smak sałatki, dodając odrobinę ostrej papryki, świeżej lub mielonej.