Sałatka z kapustą, marchewką i jabłkiem

2020-06-26 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Sałatka z kapustą, marchewką i jabłkiem
Sałatka, przygotowywana przez cały rok z dostępnych produktów, jest podawana z daniami mięsnymi, dowolnymi dodatkami i jest stosowana w dni postne. Tylko 40 Kcal, nawet z kwaśną śmietaną. Jeśli lubisz chrupać i wprowadzać do diety surowe warzywa, owoce, przygotuj mieszankę z kapustą, marchewką i zielonym jabłkiem.

Składniki

    • biała kapusta: 300 gram 
    • marchewka: 1 szt
    • jabłko: 1 szt
    • kwaśna śmietana: 50 gram 
    • koper, szczypiorek: 30 gram 
    • sól, czarny pieprz: do smaku

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Weź produkty z listy.
  2. 2. W moim przepisie pojawia się kwaśna śmietana, ale są opcje: oliwka, kukurydza, olej słonecznikowy, ocet winny lub sok z cytryny, balsamiczny lub z kroplą syropu klonowego / miodu, majonezu, musztardy. To znaczy, zmieniając sos, za każdym razem, gdy zyskujesz nowy smak z najprostszego talerza sałatkowego.
  3. 3. Jabłka wybierają mocne, słodkie i kwaśne zielone odmiany, w zależności od sezonu.
  4. składniki na sałatkę z kapustą, marchewką i jabłkiem
  5. 4. Przede wszystkim pozwól mi osuszyć warzywa, owoce i warzywa zimną wodą.
  6. 5. Część główki kapusty jest strzępiona cienkimi paskami. Ostrożnie tnij nożem lub tarką / kombajnem do rozdrabniania. Grubość słomy można zmienić według własnego uznania.
  7. 6. Natychmiast dodaj szczyptę soli i po wymieszaniu z pewnym wysiłkiem pocieramy ją rękami. W ten sposób kapusta uruchamia sok i staje się bardziej miękka, a sama sałatka smakuje lepiej.
  8. kroimy i trzemy kapustę i przyprawiamy solą
  9. 7. Usuń górną warstwę z marchwi (jeśli młode warzywa korzeniowe, następnie dokładnie umyj gąbką, nie możesz obrać). Trzy małe lub duże (jak chcesz) żetony. Im bardziej soczysta i słodsza marchewka, tym lepiej. Dodaj do kapusty.
  10. dodajemy startą marchew
  11. 8. Obierz pachnące jabłko i obierz trzy duże chipsy lub pokrój w małe kostki. Jabłko powinno być odczuwalne. Dzięki temu sałatka zyskuje świeżość, kwasowość owoców. Wysłane do misy roboczej.
  12. dodajemy starte lub pokrojone jabłko
  13. 9. Dodaj garść posiekanych świeżych ziół: piór cebuli i koperku. Być może kolejny z twoich ukochanych. Miksujemy.
  14. dodajemy zioła
  15. 10. Doprawić kwaśną śmietaną, solą i posypać mieloną ostrą papryką. Wstrząśnij od góry do dołu, posmaruj wszystkie warstwy kwaśną śmietaną, spróbuj wyregulować liczbę przypraw.
  16. 11. Cała sałatka z kapusty jest gotowa.
  17. doprawiamy sałatkę
  18. 12. Przenosimy sałatkę z kapustą, marchewką i jabłkiem do czystego pojemnika i od razu podajemy. Smacznego!
  19. sałatka z kapustą, marchewką i jabłkiem
Sałatka z kalafiorem
(1)
Sałatka z sojowej szparagi
(1)
Żółta sałatka
(2)
Sałatka z cukinii na zimę
(1)