Szybka w przygotowaniu sałatka, idealnie podchodzi do chleba, kiełbaski na gorąco oraz mięs z grilla.
Składniki
średni kalafior: 0,5
średnie ziemniaki: 3 - 4 ugotowane
pomidory: 2
fioletowa cebula: 1 średnia
jajka: 3 ugotowane na twardo
średnie ogórki kiszone: 4
koperek: pęczek
majonez: 2 kopiaste łyżki
jogurt naturalny: 2 łyżki
czosnek: 2 ząbki - nieobowiązkowo
sól
pieprz
Wykonanie przepisu
1. Na początku kalafior dzielimy na różyczki - gotujemy w osolonej wodzie przez około 6 minut, odcedzamy i studzimy.
2. Następnie ogórki kroimy w kosteczkę.
3. Ziemniaki także kroimy w kosteczkę.
4. Jaja siekamy drobno.
5. Koperek siekamy drobno.
6. Cebulę siekamy drobno.
7. Dalej pomidory kroimy na mniejsze cząstki - poza sezonem najlepiej sparzyć i zdjąć skórkę.
8. Majonez mieszamy z jogurtem lub śmietaną, dodajemy zmiażdżony czosnek - jeśli lubicie.
9. Na zakończenie warzywa i jaja mieszamy ze sobą, dodajemy sos majonezowy, sól, pieprz, mieszamy ponownie, wstawimy do lodówki na kilka - kilkanaście godzin. Smacznego !