Sałatka pieczarkowa z koreańską marchewką i cebulą

2020-08-07 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Sałatka pieczarkowa z koreańską marchewką i cebulą
Pikantna przystawka z pieczarek i marchewki. Ta sałatka to przystawka, oryginalna w swoim składzie i prezentacji. Soczyste marynowane marchewki przyciągną uwagę nie tylko smakiem, ale także jasnym kolorem. Prosta, ale bardzo apetyczna przystawka - sałatka stanie się przyjemną odmianą na obiad.

Składniki

    • pieczarki: 250 gram
    • marchew: 350 gram
    • cebula: 1 szt
    • czosnek: 3 ząbki 
    • pietruszka: 10 gram
    • sól: 2 łyżeczka
    • cukier: 0,5 łyżeczka
    • mielona kolendra: 1 łyżeczka 
    • mielona czerwona papryka: do smaku
    • olej roślinny: 3 stołowe łyżki
    • ocet: 1 stołowa łyżka 
    • sos sojowy: 1 stołowa łyżka

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Przygotuj wskazane składniki na sałatkę. Świeże pieczarki, wybieraj gęste całe grzyby, najlepiej małe. Kilka gałązek pietruszki, czerwona cebula sałatkowa. Wlej pół litra wody do rondla i umieść na dużym ogniu. Przygotuj głęboką salaterkę, najlepiej z pokrywką.
  2. składniki na sałatkę pieczarkową
  3. 2. Rozpuść około 5 łyżeczek soli we wrzącej wodzie. Opłucz grzyby bieżącą zimną wodą, aby usunąć gruz i resztki ziemi. Umieść grzyby we wrzącej wodzie i gotuj je przez 5 do 10 minut (aż zmienią kolor). Im większe grzyby, tym dłużej potrwa ich gotowanie. Następnie spuść wodę i pozwól grzybom ostygnąć.
  4. gotujemy grzyby
  5. 3. Opłucz pietruszkę zimną bieżącą wodą i wstrząśnij, aby usunąć nadmiar wilgoci. Drobno posiekaj. Cebulę i czosnek obrać, opłukać. Cebulę pokroić na pół-pierścienie lub ćwiartki, posiekać drobno ząbki czosnku nożem.
  6. pokrojona cebula, czosnek i pietruszkę
  7. 4. Obierz marchewki, spłucz zimną wodą. Pokrój marchewki w cienkie paski lub zetrzyj na tarce, aby ugotować koreańskie marchewki. W głębokiej misce umieścić posiekaną marchewkę, dodać cukier i sól. Wymieszaj marchewki, lekko pocierając.
  8. gotowanie koreańskiej marchewki
  9. 5. Zrób małe wcięcie na środku marchewki. Umieść tam posiekany czosnek, cebulę, dodaj przyprawy (kolendra i czerwona papryka).
  10. dodajemy czosnek cebulę i przyprawy do koreańskiej marchewki
  11. 6. Rozgrzać olej roślinny, aż na jego powierzchni pojawią się lekkie zwoje białego dymu. Cebulę, czosnek i przyprawy polać wrzącym olejem. Dodaj ocet i dobrze wymieszaj.
  12. dodajemy rozgrzany olej i ocet do warzyw
  13. 7. Dodać posiekaną natkę pietruszki i ostudzone gotowane pieczarki. Wymieszaj sałatkę. Przykryj miskę pokrywką i wstaw do lodówki na 10 do 12 godzin, pamiętając o okresowym mieszaniu.
  14. dodajemy pieczarki i pietruszkę
  15. 8. Przed podaniem sałatki dodaj do niej sos sojowy, w razie potrzeby posól i dodaj przyprawy według własnego uznania. Sałatkę podawaj jako przystawkę do obiadu. Dobrze komponuje się z ziemniakami, ryżem, daniami mięsnymi. Smacznego !
  16. sałatka pieczarkowa z marchewką
Sałatka pieczarkowa z koreańską marchewką i cebulą
Sałatka pieczarkowa z koreańską marchewką i cebulą
Sałatka z cukinii na zimę
(1)
Sałatka z brokułem i słonecznikiem
(1)