Młoda kapusta z koperkiem i śmietaną

2020-07-29 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Młoda kapusta z koperkiem i śmietaną
To danie jest bardzo podobne do nadzienia na ciasto kapustne. Ale ci, którzy gotują ciasta, wiedzą, że nadzienie z kapusty jest często tak pyszne, że należy je traktować jako osobne danie lub dodatek.

Składniki

    • glowa młodej kapusty: 1 szt 
    • jajka: 6 szt 
    • śmietana 20% tłuszczu: 400 ml
    • masło 82% tłuszczu: 60 gram
    • mały pęczek koperku: 1 szt
    • sól: do smaku

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Przygotuj składniki.
  2. 2. Jajka na twardo, obrane ze skórki, posiekane ze średnimi plasterkami.
  3. pokrojone jajka
  4. 3. Cienko pokrój kapustę, pokrój na plasterki 2-3 cm, sól i wymieszaj.
  5. cienko pokrojona kapusta
  6. 4. Rozpuść masło w dużym rondlu, włóż kapustę i wymieszaj. Wlej śmietanę (400 ml), zagotuj, zamknij pokrywkę, gotuj na małym ogniu przez 20 minut.
  7. smażymy na maśle kapustę i dodajemy mleko
  8. 5. Otwórz pokrywkę, dodaj jajka, wymieszaj i odparuj nadmiar płynu.
  9. dodajemy jajka
  10. 6. Posiekaj koperek, włóż do kapusty, wymieszaj.
  11. dodajemy koperek
  12. 7. Danie jest gotowe!
Sałatka z kozim serem, burakiem i pomarańczą
(1)
Sałatka Grecka z pomidorami, papryką, cebulą, zielonymi oliwkami i suszonymi pomidorami
(1)
Sałatki na imprezę z kurczakiem
(1)
Salatka na Wielkanoc
(7)