Sałatka z twarogiem, pomidorkami koktajlowymi i ziołami
Sałatka z twarogiem, pomidorkami koktajlowymi i ziołami
2020-08-01
Autor przepisu
Worldrecipes.pl
Soczysta, świeża, witaminowa i bardzo aromatyczna sałatka! Nasyc organizm witaminami i składnikami odżywczymi, przygotuj sałatkę z warzywami, oliwkami i grubym twarogiem. Użyj cytryny lub limonki, aby uzyskać pełny smak gotowego dania.
Składniki
sałata: 7 szt
pomidory: 7 szt
ogórki: 3 szt
czerwona cebula: 1 szt
twaróg: 200 gram
oliwki: 130 gram
cytryny: 0.5 szt.
olej roślinny: 40 gram
zieleń: do smaku
ziele angielskie: do smaku
Wykonanie przepisu
1. Najpierw opłucz wszystkie warzywa i obraną cebulę pod bieżącą wodą. Umyj sałatę i zieleninę, a następnie osusz papierowym ręcznikiem, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci. Odcedź solankę z oliwek. Pociąć losowo arkusze na niezbyt małe kawałki. Prześlij do głębokiej miski sałatkowej.
2. Pomidory koktajlowe pokrój na ćwiartki, jeśli masz małe pomidory, możesz je zostawić w całości lub podzielić na pół. Możesz również użyć zwykłych pomidorów w sałatce, wziąć dojrzałe i soczyste owoce, aby sałatka była smaczniejsza i bogatsza.
3. Pokrój młode ogórki na plasterki lub plasterki, jak chcesz. Wyślij do liści i pomidorów.
4. Pokrój czerwoną cebulę w krążki lub półpierścienie, dodaj do sałatki. W razie potrzeby użyj szalotki lub białej cebuli sałatkowej.
5. Kolejna pora na oliwki i twarożek. Wyślij je do wszystkich komponentów.
6. Pod koniec gotowania posyp przygotowaną sałatkę drobno posiekanymi ziołami. Do sałatek najczęściej używam koperku i pietruszki. Jeśli w ogrodzie jest świeża bazylia lub oregano, to również je dodaję. Te zioła dobrze komponują się z oliwkami i twarogiem.
7. Polej sałatkę oliwą i pieprzem do smaku. Wyciśnij sok z cytryny na wierzchu.
8. Sałatkę wymieszać i posolić, w razie potrzeby posolić. Mam dość soli z oliwek i twarożku, a dopełnia smak kwasem z cytryny. Podawaj sałatkę do stołu!
9. Sałatkę, która nie została jeszcze wymieszana, można włożyć do lodówki na kilka minut w celu ostygnięcia (jest to bardzo ważne w upalne letnie dni), następnie dokładnie wymieszać sałatkę i natychmiast podać.
10. Zamiast cytryny użyj limonki, a wtedy danie będzie błyszczało nowymi nutami.
11. Oliwki i gruboziarnisty twarożek sprawiają, że sałatka jest pożywna, dlatego można ją podawać na obiad, jeśli przestrzegasz odpowiedniej diety lub diety.
12. Sałatka jest idealna do dań mięsnych lub ziemniaków. Może być również oferowany do grillowania lub grillowanych kiełbasek.