Sałatka z kalafiora, fasolki i pomidora

2024-06-16 Autor przepisu Ewa - Waniliowe Improwizacje

Sałatka z kalafiora, fasolki i pomidora
Sałatka z kalafiora, fasolki szparagowej i pomidora to lekka i pyszna sałatka, która doskonale sprawdzi się jako samodzielna przekąska, dodatek do obiadu, czy jako zdrowa opcja na letnie grille. Warto zwrócić uwagę na główny składnik – kalafior – który jest niskokaloryczny, bogaty w błonnik oraz witaminy C i K. Regularne spożywanie kalafiora wspiera zdrowie układu odpornościowego oraz kostnego. Fasolka szparagowa to natomiast źródło białka roślinnego, błonnika, witamin z grupy B oraz minerałów takich jak żelazo i magnez. Pomidory dostarczają likopenu, silnego przeciwutleniacza wspierającego zdrowie serca.

Jeżeli brakuje Ci któregoś ze składników, istnieją różne alternatywy. Zamiast fasolki szparagowej można użyć zielonego groszku lub brokułów, a kalafiora można zastąpić brokułem lub brukselką. Olej można wymienić na oliwę z oliwek, a sok z cytryny na ocet balsamiczny.

Składniki

    • Fasolka szparagowa: 250-300g
    • Kalafior: 300g
    • Pomidory: 2 sztuki
    • Cebula: 1 mała
    • Sól: do smaku
    • Pieprz: do smaku
    • Olej: 2 łyżki
    • Sok z cytryny lub ocet: do smaku
    • Koperek: do smaku

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Fasolka szparagowa: 250-300g, końcówki odciąć, wypłukać, przełożyć do garnka, zalać wodą, zagotować. Gotować do miękkości, ale nie rozgotować. Odcedzić i wystudzić.
  2. 2. Kalafior: 300g, opłukać, wyciąć twardą łodygę, ugotować w osolonej wodzie. Kalafior odcedzić i wystudzić.
  3. 3. Pomidory: 2 sztuki, pokroić w kostkę.
  4. 4. Cebula: 1 mała, obrać, drobno posiekać.
  5. 5. Koperek: do smaku, drobno posiekać.
  6. 6. W misce połączyć fasolkę, kalafior, pomidory, cebulę i koperek. Doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i olejem. Dokładnie wymieszać.
  7. 7. Taka sałatka jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa, idealna na każdą okazję.
Sałatka z kalafiora, fasolki i pomidora
Sałatka z kalafiora, fasolki i pomidora
Sałatka Grecka z pomidorami, papryką, cebulą, zielonymi oliwkami i suszonymi pomidorami
(1)
Sałatka z tuńczykiem i orzechami włoskimi
(1)