Tym razem jest to moja autorska sałatka z krewetkami, która jest moim popisowym daniem. Bardzo lubię krewetki i bardzo często eksperymentuję z nimi w mojej kuchni, a ten przepis powstał dzięki wielu próbom i udoskonaleniom.
Jeśli użyjesz dokładnie takich składników jak w przepisie, rezultat powinien smakować fantastycznie. Jak na moje osobiste standardy, jest to wspaniałe danie: lekkie, cętkowane i złożone ze składników o kontrastowych smakach, które dobrze się ze sobą komponują.
Ten medalion z krewetek jest idealny na Wielkanoc, letni piknik, sylwestrowe spotkanie w pracy i wszystkie inne świąteczne okazje. Szczególnie smaczna jest spożywana z kromką czarnego chleba, zwłaszcza takiego z nasionami kolendry. Można go przemywać różowym, białym winem musującym lub słodkim muskatem. Jeśli podajemy tę mieszankę na śniadanie, dobrym dodatkiem jest słodka herbata z plasterkiem cytryny.
Do tej sałatki kupuję 500 gramowy worek krewetek w łuskach - ugotowanych - mrożonych. Płuczę je dobrze w durszlaku. Następnie gotuję je na lekko osolonej patelni: po ugotowaniu besztam je przez około 3 minuty; odcedzam i zostawiam do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Krewetki są smaczniejsze po ponownym ugotowaniu i dłużej zachowują świeżość.
Puszkowa papryka Peppadew jest moją ulubioną. Występują w kolorze jaskrawożółtym lub czerwonym, malutkie, okrągłe, o łagodnej ostrości, marynowane są bardziej słodko niż słono. Jeśli nie możesz znaleźć ich do kupienia, użyj dowolnego innego marynowanego chile, ale wtedy dodaj do mieszanki jedną łyżeczkę cukru.
Jak prawidłowo przygotować łodygi selera do sałatki opisałam już w tym
przepisie na sałatkę.
Jego wykonanie zajmie tylko około 20 minut i wystarczy, że będzie przechowywany w lodówce przez 1-12 godzin. W efekcie otrzymujemy około 1,5 kg wspaniałej mieszanej sałatki.