Sałatka z krewetek z majonezem i kukurydzą z puszki

2023-01-18 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Sałatka z krewetek z majonezem i kukurydzą z puszki
Tym razem jest to moja autorska sałatka z krewetkami, która jest moim popisowym daniem. Bardzo lubię krewetki i bardzo często eksperymentuję z nimi w mojej kuchni, a ten przepis powstał dzięki wielu próbom i udoskonaleniom.

Jeśli użyjesz dokładnie takich składników jak w przepisie, rezultat powinien smakować fantastycznie. Jak na moje osobiste standardy, jest to wspaniałe danie: lekkie, cętkowane i złożone ze składników o kontrastowych smakach, które dobrze się ze sobą komponują.

Ten medalion z krewetek jest idealny na Wielkanoc, letni piknik, sylwestrowe spotkanie w pracy i wszystkie inne świąteczne okazje. Szczególnie smaczna jest spożywana z kromką czarnego chleba, zwłaszcza takiego z nasionami kolendry. Można go przemywać różowym, białym winem musującym lub słodkim muskatem. Jeśli podajemy tę mieszankę na śniadanie, dobrym dodatkiem jest słodka herbata z plasterkiem cytryny.

Do tej sałatki kupuję 500 gramowy worek krewetek w łuskach - ugotowanych - mrożonych. Płuczę je dobrze w durszlaku. Następnie gotuję je na lekko osolonej patelni: po ugotowaniu besztam je przez około 3 minuty; odcedzam i zostawiam do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Krewetki są smaczniejsze po ponownym ugotowaniu i dłużej zachowują świeżość.

Puszkowa papryka Peppadew jest moją ulubioną. Występują w kolorze jaskrawożółtym lub czerwonym, malutkie, okrągłe, o łagodnej ostrości, marynowane są bardziej słodko niż słono. Jeśli nie możesz znaleźć ich do kupienia, użyj dowolnego innego marynowanego chile, ale wtedy dodaj do mieszanki jedną łyżeczkę cukru.

Jak prawidłowo przygotować łodygi selera do sałatki opisałam już w tym przepisie na sałatkę.

Jego wykonanie zajmie tylko około 20 minut i wystarczy, że będzie przechowywany w lodówce przez 1-12 godzin. W efekcie otrzymujemy około 1,5 kg wspaniałej mieszanej sałatki.

Składniki

    • nasiona gorczycy: 1 łyżeczka
    • Ocet jabłkowy z cydru: 1 łyżka stołowa
    • gotowane krewetki: 50 gramów
    • seler: 200 gramów (4 długie łodygi)
    • Cytryna: 0,5
    • Kukurydza w puszce: 1 słoik (400 gramów)
    • Papryczki Peppadew: 1 słoik (200 gramów; lub inne marynowane chili + 1 łyżeczka cukru)
    • Cebula: 1 mała (~80 gramów)
    • Majonez: 4 łyżki stołowe
    • sól: 0,5 łyżeczki

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Najpierw zgromadzimy składniki, które będą nam potrzebne do wykonania sałatki.
  2. 2. Namocz nasiona gorczycy w occie jabłkowym i pozostaw mieszaninę do napęcznienia na 12 godzin lub, jeśli się spieszysz, podgrzewaj przez 60 sekund w małym rondelku nad płomieniem.
  3. 3. Krewetki ugotować, odcedzić i ostudzić w temperaturze pokojowej.
  4. 4. Łodygi selera oczyścić z włókien.
  5. 5. Drobno posiekać cebulę, seler i paprykę Peppadew.
  6. 6. Obierz cytrynę i wyciśnij z niej sok.
  7. 7. W misce wymieszać wszystkie składniki, dodać skórkę z cytryny, sok z cytryny, majonez i sól. Masę wymieszać i odstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Smacznego!
Czosnkowa sałatka z kurczakiem, ananasem j serem żółtym
(4)
Sałatka z sojowej szparagi
(1)
Roszponka sałatka do obiadu
(1)
Sałatka grecka z serem feta i sałatą lodową
(1)