Obfite i bardzo pachnące, z przyjemną kwasowością dojrzałych pomidorów i ledwo wyczuwalną goryczką oliwy z oliwek. Zdecydowanie warto spróbować!
Składniki
bulgur: 80 gram
pomidory: 1 szt
pietruszka: 1 pęczek
świeży koper: 1 pęczek
zielona cebula: 1 pęczek
świeża kolendra: na smak
mięta: na smak
olej z oliwek Extra Virgin: 1 stołowa łyżka
sok cytrynowy: 1 łyżeczka
Wykonanie przepisu
1. Zagotuj bulgur w osolonej wodzie zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Gotowałem bulgur przez 15 minut. Następnie spuszczamy wodę i pozostawiamy bulgur do ostygnięcia. Gdy będzie jeszcze ciepło, dopraw go olej z oliwek i sokiem z cytryny.
2. Pokrój pomidora w małą kostkę i dodajemy go do bulgur.
3. W tej sałatce powinno być dużo zieleni. Oddziel liście pietruszki od łodyg, drobno posiekaj koperek i zieloną cebulę i wyślij je do sałatki. Jeśli lubisz kolendrę i miętę, dodaj je.
4. Dobrze wymieszaj, dodaj szczyptę soli i czarnego pieprzu. Niech sałatka zaparzy się przez 20 minut. Smacznego!