1. Rozpoczynamy od przygotowania zaczynu. W ciepłym, lecz nie gorącym mleku (250ml) rozpuszczamy łyżkę cukru, a następnie dodajemy pokruszone świeże drożdże (40g). Całość delikatnie mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut w ciepłe miejsce, aż zaczyn wyraźnie zwiększy swoją objętość i będzie widoczna aktywność drożdży.
2. W międzyczasie przygotujemy pozostałe składniki. Do dużej miski należy wsypać mąkę pszenną (600g), dodać pozostały cukier (2 łyżki), cukier waniliowy (1 łyżka) oraz szczyptę soli. Całość delikatnie mieszamy.
3. Do suchych składników dodajemy 3 żółtka oraz całe jajko. Następnie wlewamy wyrośnięty zaczyn i rozpoczynamy proces wyrabiania ciasta.
4. Po kilku minutach wyrabiania, gdy składniki zaczną się łączyć, stopniowo dodawać wystudzone, roztopione masło (120g). Kontynuować wyrabianie przez około 10-15 minut, aż ciasto stanie się elastyczne, gładkie i będzie odchodzić od rąk.
5. Gotowe ciasto formujemy w kulę, przykrywamy czystą ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aby podwoiło swoją objętość.
6. W trakcie gdy ciasto rośnie, przystępujemy do przygotowania budyniu. Mleko (1 i 1/2 szklanki) dzielimy na dwie równe części. W jednej części mleka rozmieszamy zawartość opakowania budyniu waniliowego, dodajemy 2 żółtka oraz łyżkę mąki ziemniaczanej, dokładnie mieszając, aby nie było grudek.
7. Drugą część mleka doprowadzamy do wrzenia w rondelku. Gdy mleko zacznie się gotować, powoli wlewamy do niego przygotowaną wcześniej mieszankę, cały czas energicznie mieszając. Gotujemy na małym ogniu, aż budyń zgęstnieje i będzie miał jednolitą konsystencję. Odstawiamy do ostygnięcia, przykrywając powierzchnię folią spożywczą, aby zapobiec powstaniu kożucha.
8. Przygotowujemy kruszonkę, łącząc w miseczce 4 łyżki mąki, 3 łyżki cukru oraz 2 płaskie łyżki zimnego masła. Wszystkie składniki ucieramy opuszkami palców, aż powstanie sypka kruszonka o konsystencji mokrego piasku.
9. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyrabiamy je ponownie przez chwilę, aby usunąć nadmiar powietrza, a następnie dzielimy na 13-14 równych części (po około 85g każda).
10. Każdą część formujemy najpierw w kulkę, a następnie rozwałkowujemy na owalny placek. Następnie wykonujemy nacięcia po obu stronach placka, tworząc charakterystyczny wzór drożdżówki (jak pokazano na filmiku).
11. Uformowane drożdżówki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi odpowiednie odstępy. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do podrośnięcia na około 20-30 minut.
12. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Gdy drożdżówki wyraźnie zwiększą swoją objętość, brzegi każdej bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem.
13. Na środek każdej drożdżówki nakładamy przestudzony budyń, a na nim układamy owoce (maliny lub inne owoce leśne). Całość posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonką.
14. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 20-25 minut, aż drożdżówki nabiorą złocistego koloru. Po upieczeniu pozostawiamy je na blasze przez kilka minut, a następnie przenosimy na kratkę do ostygnięcia.