Właśnie niedawno odkryłam bardzo zdrowy i naturalny produkt - otręby owsiane. Innymi słowy, jest to łuska, która pozostaje po zmieleniu ziarna. Otręby owsiane są bogate w składniki odżywcze - magnez, żelazo, kwas foliowy. Wzmacniają odporność i są polecane osobom z wysokim cholesterolem i cukrzycą. Jest również dobry na odchudzanie, ponieważ zmniejsza głód. Dzienna porcja nie powinna przekraczać 40 g, gdyż większe ilości mogą powodować zaburzenia pracy jelit.
Otręby najlepiej pęcznieją w jogurcie, mleku lub są dodawane do wypieków. Pęcznieją na noc dzięki płatkom owsianym i mielonemu siemieniu lnianemu. Zamiast tych ostatnich można użyć nasion chia.
Ta owsianka jest jak samodzielne wykonanie: wymieszaj wszystkie składniki wieczorem, a rano ciesz się pysznym i pożywnym śniadaniem. Choć można ją jeść na zimno, ja zawsze lekko ją podgrzewam. Jadłam go z mango, truskawkami, borówkami, malinami i namoczonymi na noc migdałami. Przy okazji, jeśli chcesz mieć gęstszą kaszę, dodaj mniej mleka, a jeśli jest bardziej płynna, dodaj więcej. Zauważyłam też, że kasza dużo lepiej pęcznieje w słoiku niż w misce. Jeśli więc nie zamierzacie robić go w słoiku, dodajcie mniej mleka.
Answering to comment